Ontdek Nederland op de OV-fiets

Ontdek Nederland op de OV-fiets


De NS heeft al een tijdje een erg handig vervoersmiddel, namelijk de OV-fiets! Deze geel met blauwe fietsjes ken je vast wel. Bij veel stations staan wel een aantal van deze huurfietsen en ook bijna heel Utrecht staat er vol mee (veel mensen in Utrecht gebruiken een OV-fiets). Ook ik heb al een paar keer een OV-fiets gehuurd. En vandaag deel ik wat tips hoe je Nederland kunt ontdekken op de OV-fiets.


Of ik zelf dan geen fiets heb? In tegendeel, ik heb er twee. Eentje staat thuis in de stalling en bij mijn vriend in de schuur staat ook een fiets van mij. Maar één van die fietsen meenemen in de trein of auto zie ik niet zitten. Dat is zoveel gedoe!
Een OV-fiets is helemaal niet duur. Voor maar €4,45 huur je al een fiets per 24 uur! En tegenwoordig hebben sommige locaties ook zelfs een elektrische OV-fiets, die kost €10,- per 24 uur. Wil je de fiets langer huren dan is dat geen probleem, maar na 72 uur betaal je daar wel een extra toeslag over.
Het huren gaat heel gemakkelijk; zorg dat je het gratis OV-fiets abonnement op je OV-chipkaart hebt staan. Zoek een huurlocatie, pak de OV-fiets en scan je OV-chipkaart. Stel nog de fiets af (zoals het zadel) en je kan gaan! Lever de fiets weer in bij dezelfde locatie of een andere locatie (maar dan betaal je €10,- extra).


Ontdek Nederland op de OV-fiets

Concert

Vorig jaar ging ik met mijn vriend naar het concert van RAMMSTEIN. We waren te laat met een hotel regelen in Nijmegen en terug naar Utrecht met het openbaar vervoer zagen we niet zitten. In Arnhem vonden we nog een hotelkamer in het NH Rijnhotel. Het hotel lag niet echt op loopafstand van station Arnhem Centraal dus besloten Stefan en ik om met de OV-fiets te pendelen tussen hotel en station. Na het concert kregen we van Stefan zijn vrienden een lift van het Goffertpark in Nijmegen naar Arnhem Centraal, waar we alleen nog maar met de fiets terug moesten naar het hotel.

Dagje weg

Maar ook voor een dagje weg zijn de OV-fietsen handig. Vorige maand gingen we met de trein naar Den Haag voor een kleine citytrip. Vanaf het station fietsten we een Architectuur route van de ANWB, eigenlijk was dit een wandelroute maar op de fiets was het ook goed te doen.
Met de fiets ontdek je veel sneller een plaats of zelfs provincie. En je hoeft je geen zorgen te maken met parkeren (denk aan parkeerkosten, of het vinden van een parkeerplaats). We hebben ook wel geluk, de meeste Nederlandse steden zijn wel fietsproof (ook al vind ik Utrecht beter te doen op de fiets dan Den Haag, maar misschien ligt dat meer aan dat ik Utrecht al ken).


Ontdek Nederland op de OV-fiets

Fietstocht

Het is wel lekker om af en toe een mooie fietstocht door de natuur te doen, vooral nu het al bijna zomer is. Ook beschikken we hier in Nederland over vele fietsroutes die duidelijk worden gemaakt door fietsknooppunten (de bekende paddenstoelen van de ANWB of de fietsborden). Deze routes zijn te vinden in boeken en ook online, en er is ook zelfs een heuse fietsrouteplanner! Daarmee kan je je eigen route samenstellen aan de hand van het netwerk aan fietspaden.

Vervoer

Naast mooie fietsroutes en citytrips kan je de OV-fiets natuurlijk voor veel meer gebruiken. Een aantal musea liggen bijvoorbeeld net iets buiten het centrum en lopen kan dan erg ver zijn. Net als kringloopwinkels, door de hoge kosten in de stad zitten de kringloopwinkels ook vaak buiten het centrum. Met een OV-fiets (die trouwens een bagagedrager heeft) als vervoer kom je verder dan te voet en ontwijk je eventuele drukte in een bus.
Als je een dagje naar het strand wilt is het soms lastig om dat te doen met het openbaar vervoer. Ik weet alleen dat je in Zandvoort dichtbij het strand kunt komen met de trein en daarna is het nog een klein stukje lopen. Maar met de fiets ben je sneller aan zee.


Er zijn dus ideeën en redenen genoeg om af en toe eens per fiets Nederland te ontdekken. Fietsen is ook zelfs nog beter voor het milieu en goed voor je gezondheid. De huurprijs van een OV-fiets vind ik goed geprijsd, beter dan het huren van een fiets bij een fietsenzaak. Dit artikel is trouwens niet gesponsord, maar een eerlijk artikel uit eigen ervaring en met tips van mij.
Waarvoor zou jij een OV-fiets huren?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.