Downshiften: het leven met minder

Downshiften


Is altijd maar meer beter? Dat betwijfel ik een beetje. Door het lezen van een artikel kwam ik erachter dat ik al stiekem bezig ben met downshiften. In mijn ogen heeft downshiften ook een beetje te maken met mindfullness en dankbaarheid. Iets van ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’ (het spreekwoord zegt het eigenlijk al, waardeer de kleine dingen in het leven). Omdat ik geen deskundige ben vertel ik gewoon hoe ik er over denk.


Laatst las ik nog even voor het slapen gaan in een wat oudere uitgave van Flow Daily Life (de inzichtenpocket), die ik kreeg van mijn beste vriendin. Het was een artikel met inzichten (lees hier) wat ging over een paar stappen terug doen. De drie inzichten hebben mij wel laten inzien dat ik hier eens wat meer mee moet gaan doen. Al was ik stiekem al een klein beetje bezig met downshiften, er is altijd ruimte voor verbetering.

Betekenis

Als je gaat zoeken naar de vertaling van het woord ‘downshiften’ kom je uit bij het woord ’terugschakelen’. Downshiften gaat om bewust leven met minder, terugschakelen naar de basis. Bijvoorbeeld door het leven met minder spullen in huis of minder werken zodat je meer tijd kunt vrijmaken voor andere leuke dingen (die niet moeten maar mogen). Het bewust kiezen voor minder in plaats van meer in het leven. Meer is namelijk niet altijd beter (denk aan kwaliteit boven kwantiteit).
Wat ik ook versta onder downshiften: een eenvoudig leven, het minder kopen van spullen (en dus ook het bezitten van minder spullen), tevreden zijn met wat je hebt, dankbaar zijn voor de tijd die je kunt vrijmaken en ook een beetje mindfullness. Meer nadenken over het leven en bewust nadenken over wat het leven te bieden heeft. Het mag wel wat meer draaien om de natuur in plaats van geld en rijkdom (rijkdom heeft in mijn ogen ook helemaal niks met geld te maken trouwens…).


Downshiften

Terugschakelen

Het is zeker niet gemakkelijk, dat terugschakelen, om terug te gaan naar de basis. Maar in kleine stapjes is het wel makkelijker om die paar stappen terug te doen. Het is namelijk geen knop die je kunt omzetten, je moet er wel aan (willen) werken. Uiteindelijk kan je dan trots zijn op wat je hebt bereikt, elk stapje is weer een overwinning waar je tevreden over kunt zijn.
Door bewust te kiezen voor minder in plaats van meer waardeer je sneller wat je wel hebt. Zo zie je ook sneller de kleine dingen in het leven en dat is dan weer iets om dankbaar voor te zijn. Waarderen en dankbaarheid liggen dichtbij elkaar.

Downshiften

Maar hoe begin je nou met downshiften? Zoals ik al zei, doe het in kleine stapjes. Het hoeft niet allemaal in één keer, en je moet ook helemaal niks. Neem je tijd, doe wat goed voelt bij jezelf en voel je vooral niet schuldig als het een keer niet lukt.
* Begin met ontspullen (als je me al een tijd volgt dan zul je wel gemerkt hebben dat ik daar al mee bezig was). Met minder spullen in huis krijg je meer ruimte in je hoofd, meer overzicht en ook meer rust.
* Kijk eens goed naar de spullen die overblijven. Welke herinneringen heb je eraan, hoe voel je je bij de spullen, waar is het van gemaakt. Probeer het te waarderen en wees blij met wat je hebt.
* Gaat er iets kapot? Koop dan niet meteen een nieuw vervangend artikel maar kijk eens of je het kunt repareren (of laten repareren bij een Repair Café). Als het niet meer te repareren is, recycle het dan en koop een vervanging bij een kringloopwinkel.
* Wees creatief. Zelfgemaakte cadeaus doen het bij mij altijd erg goed, men waardeert het dat je iets persoonlijks geeft waar je tijd in hebt gestoken. Misschien leer je ook weer wat nieuws tijdens het maken.
* Deel je tijd eens anders in. Is het nodig om zoveel te werken? Of moet je echt overwerken? Misschien kan je in die tijd eens een keer een mooie wandeling door de natuur maken (de natuur is soms dichterbij dan je denkt).
* Als je er echt voor wilt gaan: kleiner wonen. Je hebt geen rijke Sims villa nodig om er te zijn. Met een klein huisje ga je misschien vaker naar buiten, de deur uit. En feestjes kunnen juist een uitdaging worden waarbij je creatief moet gaan nadenken hoe je het gaat vieren.
* Sta eens even stil. Doe even helemaal niks. Geen to-do lijstje, nee even gewoon stil zitten. Kijk om je heen, naar de wolken of de bomen die door de wind zachtjes heen en weer bewegen. Let op de geluiden van de vogels en ruik de geurende bloemen. Wees even in het nu en geniet.


Door het downshiften ga je eenvoudiger leven. De kwaliteit van het leven gaat omhoog omdat je minder stress ervaart, je krijgt meer rust en je wordt ook nog eens creatief (of creatiever!).
Zelf wil ik hier meer aan gaan werken, het ontspullen stond even op een laag pitje maar dat wil ik weer rustig gaan oppakken. En dat kleine huisje, ja dat heb ik al! Ik ga gewoon genieten van mijn huisje, en dat is soms lastig maar ik ga er gewoon voor. Ik wil eenvoudiger leven.
Hoe zou jij eenvoudiger gaan leven?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.