Tips voor mindful fotografie

Tips voor mindful fotografie


Vroeger had ik zo’n camera met een fotorolletje. Analoge fotografie heet dat. Ik kreeg dan meestal één of twee fotorolletjes mee voor een zomervakantie van drie weken. Dan moet je heel goed gaan nadenken en bepalen wat je wilt fotograferen. Het lukte me altijd! Vaak had ik na de zomervakantie nog een aantal foto’s over. Tegenwoordig gaat het allemaal niet meer op deze manier en raakte ik zelfs het plezier van fotograferen kwijt. Ik kon wel wat tips voor mindful fotografie gebruiken.


Na mijn analoge camera kwam er een digitale systeemcamera en daarna zelfs mijn digitale spiegelreflexcamera van Nikon. In mijn spiegelreflexcamera zit een supergroot SD kaartje, en met dat kaartje schoot ik maar raak. Scheef, te donker, te licht of zelfs gewoon niet interessant; alles moest wel gefotografeerd worden. Tegenwoordig schiet ik foto’s in een RAW formaat en deze moet ik allemaal omzetten naar een JPEG bestand. Daar gaat veel tijd in zitten, van het uitzoeken en selecteren tot het bewerken en uiteindelijk exporteren naar JPEG. Ik raakte hierdoor de plezier in fotografie een beetje kwijt.


Tips voor mindful fotografie


Mocht je je in mijn verhaal herkennen dan heb ik wat tips voor mindful fotografie voor je, om zo de plezier in het fotograferen weer terug te krijgen. En ik kan het weten want de laatste tijd fotografeer ik weer steeds vaker met plezier. Ik krijg ook weer zin om op vakantie te fotograferen!

Wat wil je?

Ga duidelijk na wat je precies wilt met je foto’s. Zijn het gewoon vakantiekiekjes of wil je echt verder in de fotografie? Zijn het foto’s die je bijvoorbeeld wilt afdrukken en uiteindelijk boven de bank hangen?
Dit is heel handig om te weten om zo duidelijkheid voor jezelf te creëen.

Geniet van het moment

Als je op de locatie bent waar je foto’s wilt maken: geniet van het moment. Neem alles in je op en ga niet lukraak foto’s schieten. Is er iets in de omgeving wat opvalt en waar je een foto van wilt maken? Maak dan één foto en niet van allerlei verschillende posities.

Keuze

Als je dan toch een aantal foto’s hebt gemaakt van verschillende posities, zoek dan ter plekke meteen de leukste foto uit. Stel als je dan per ongeluk een leuke foto verwijdert, dan kan je die eventueel nog opnieuw maken omdat je nog op dezelfde locatie bent. Maar denk wel aan de eerste tip.

Fotorolletje

Doe net alsof je met een fotorolletje foto’s maakt, dus beperk jezelf in het aantal foto’s per dag. Stel jezelf een limiet op van bijvoorbeeld 2 foto’s per dag. Of als je op vakantie bent kun je zeggen dat je één fotorolletje aan foto’s wilt maken (bijvoorbeeld 24 of 36 foto’s) in de hele vakantie. Zo leer je snel keuzes maken in wat je precies op de foto wilt zetten.


Tips voor mindful fotografie

Kiekjes

Voor snelle en spontane kiekjes pak ik vaak gewoon mijn mobiel erbij. Dit omdat ik dan meteen een leuke foto heb die ik kan gebruiken (op Instagram of ik kan ze gelijk laten afdrukken zonder dat ik deze moet exporteren naar een JPEG bestand). Met een mobiel kan ik ook veel sneller een foto maken want met mijn digitale spiegelreflexcamera moet ik eerst alles handmatig instellen. Ik schiet (bijna) nooit een foto op de automatische stand.

Fotografietips (voor in de natuur)

Als je in de natuur gaat fotograferen, zorg dan voor spannende beelden. Een landschap zonder voorgrond of onderwerp kan al snel wat saai ogen. Denk eens aan een ander perspectief, neem een ander standpunt waardoor je je foto meer diepte geeft.
Ga ook eens door de knieën en fotografeer de macro wereld, daar is ook veel moois te zien. Prachtig gekleurde bloemen of interessante insecten kunnen een heel verhaal vertellen.
Of maak eens een foto van het ongebruikelijke. Een willekeurige (mooie) deur, auto’s van nu (dat is vooral interessant voor later), planten vanaf de onderkant in plaats van de bovenkant, fotografeer ondersteboven of neem een foto van vleugel van een insect. Wees lekker creatief!


Met mijn eigen tips voor mindful fotografie heb ik de plezier in fotograferen terug gekregen. Ik heb alleen nog wel een flinke achterstand in (oude) foto’s bewerken en exporteren maar daar wordt hard aan gewerkt.
Wat zet jij het liefst op de foto?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.