Zero waste in de keuken

Zero waste in de keuken

Voordat ik een flinke blogpauze (nodig) had, had ik een paar zero waste producten gekocht die ik wilde delen op mijn blog. Dat is er nooit van gekomen, tot op de dag van vandaag. Ik heb de producten dus al een poos in gebruik en sommige zijn zelfs al op en inmiddels vervangen. Die komen de volgende keer aan bod. Nu is het tijd voor zero waste in de keuken.


Met nog een lange weg voor de boeg, ben ik steeds weer blij als ik een product heb gevonden. Ik kom steeds een klein stukje dichterbij het hoofddoel; een zero waste lifestyle. Als ik als individu zo de natuur en het milieu een handje kan helpen dan doe ik dat graag. En nu doe ik dat door wat meer zero waste in de keuken te zijn. Dingen zoals afwasmiddel en bakpapier wilde ik zo snel mogelijk vervangen door iets wat niet telkens weggegooid hoeft te worden.


Zero waste in de keuken

Schoonmaken

Zo haalde ik bij Dille & Kamille een blok afwaszeep voor €9,95. Het was in het begin even wennen, je moet met een natte afwasborstel (zoals deze houten variant van Picnic voor €0,89) over het blok heen en met het schuim maak je dan de vaat schoon. Even onder de stromende kraan houden voor sop in het afwasteiltje werkt ook. Inmiddels is het blok bijna op en ga ik nog een ander merk proberen, ik ben namelijk nog niet helemaal overtuigd maar ik weet zeker dat deze manier beter is dan steeds een fles afwasmiddel kopen. Voor het blok afwaszeep kocht ik ook een mooi zeepbakje voor €4,95 bij Dille & Kamille, maar die is inmiddels niet meer leverbaar.

Zero waste in de keuken

Bakken

Tijdens een pakjesavond kreeg ik van de Sint zero waste producten voor het bakken. Ik bak graag en zo ging er vaak een rol bakpapier doorheen. Met een siliconen bakmat van Hema (voor €7,50) hoef je niet telkens een bakpapiertje weg te gooien, maar je spoelt de mat gewoon om! Super handig, én koekjes blijven echt niet aan de bakmat plakken.
Voor mooie slagroomtoefjes kreeg ik een katoenen spuitzak met 3 verschillende spuitmondjes. Deze komt ook bij de Hema vandaan en kost €6,-. Hier hoef je ook niks weg te gooien, de zak maak je gemakkelijk schoon met water en eventueel afwaszeep, laten drogen en hij kan weer de kast in.

Zero waste in de keuken

Wrap it up

Het bewaren van voedsel of etensresten doe ik vaak in bakjes, maar soms is het bewaren in een bakje niet handig. Nu hoef ik geen restjes meer te verpakken met vershoudfolie maar gebruik ik daarvoor Bee’s Wrap, een bijenwasdoek. De mijne komt van de Ekoplaza en was €10,45. Hij is inmiddels al meerdere malen gebruikt om bijvoorbeeld overgebleven pannenkoeken te bewaren.
Ook aangesneden ui of citroenen kan ik zonder vershoudfolie netjes opbergen. Hiervoor gebruik ik de siliconen voedseldeksels Övermätt van IKEA, de set was maar €2,99! Elke kleur gebruik ik voor een andere vrucht of groente. Ook al was ik ze af, vind ik het persoonlijk wel fijner dat de ui zijn eigen siliconen voedseldekseltje heeft.


Zero waste in de keuken

Blije zeepjes

Niet alle producten die ik had gekocht zijn zero waste in de keuken. Ook een aantal gebruik ik in de badkamer. Ik ben helemaal weg van de shampoo bar Fresh Bergamot van HappySoaps voor €7,99. Hij schuimt goed, wast goed en mijn haar wordt niet zo snel vettig zoals ik soms bij shampoo flessen wel eens had. Ook wilde ik de conditioner bar Lavender Bliss van HappySoaps wel eens proberen, deze was maar een Euro duurder (€8,99) en ruikte goed! Deze bestel ik nu ook erg graag, maar ik zag wel dat ‘ie tijdelijk niet meer leverbaar is. Hopelijk komt hij terug en anders moet ik een nieuwe favoriet gaan zoeken. Voor de shampoo en conditioner bar kocht ik ook een zeephouder van bamboe voor €9,99 bij HappySoaps.
Bij de LUSH kocht ik een zeepje voor onder de douche, het werd de Goddess variant die €11,- kost voor 100 gram zeep. Inmiddels is hij alweer op en ga ik een andere variant zoeken, de geur was mij iets te sterk voor onder de douche.


Zo had ik weer aardig wat producten in huis waarmee ik het afval wil verminderen. Het valt nog steeds niet mee en het blijft een flinke weg maar het is een avontuur. Avonturen zijn leuk dus zero waste ook!
Wat is jouw ultieme zero waste tip?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.