Uit in Utrecht: Botanische Tuinen

Botanische Tuinen


Even buiten de stad – op een leuke afstand met de tram, bus of nog beter: de fiets – staat een fort in een wel erg bijzondere omgeving. Het terrein eromheen is groot en steeds weer in ontwikkeling. Dit gebied staat midden tussen de universiteiten op het Utrecht Science Park. Ik heb het hier over de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Trek je goede schoenen aan en gaan!


Botanische Tuinen


De Botanische Tuinen (Heidelberglaan 11, Utrecht) zijn opgericht in 1639. De tuinen waren tot 1986 verspreid over 5 locaties, en sinds die tijd zijn ze gevestigd rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk dat een rol speelde in de Oude Hollandse Waterlinie. Dankzij de remises van het fort kon hier de grootste rotstuin van Europa worden aangelegd. Naast de grote rotstuin is er ook een evolutietuin, een ontdektuin, een vogelkijkhut, en tropische kassen met een vlinderkas. In totaal zijn er bijna 9500 plantensoorten aanwezig in de tuinen. Met mijn museumkaart kon ik gratis een bezoekje brengen en bracht ik hier ongeveer 2,5 uur door. De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn open van 1 maart t/m 30 november van 10:00 tot 16:30 uur.

De rotstuin

Ik was eigenwijs en ging tegen de hoofdroute in. Zo begon ik bij de rotstuin die helemaal op en rondom de remises van het Fort ligt. Hier zijn onder andere vele rotsplanten en vetplanten te vinden. Wat ik zo mooi vind aan dit stukje van de tuinen is dat je het fort nog goed ziet. Deze is ook nog in gebruik, volgens mij zitten hier een aantal kantoren. Dat moet wel fijn werken zijn, met de evolutietuin als uitzicht!
Je kan door de aanleg van de tuinen ook helemaal bovenop de remises komen, hier staan een aantal bankjes om uit te rusten of te genieten van het uitzicht.Botanische Tuinen

De evolutietuin

Hier was op het moment van mijn bezoek nog niet heel veel in bloei, hier staan vooral zomerbloeiers. Wel was het een groot gebied en met mooie zitplekken. Een stukje van een looppad ging onder pergola’s door die vol hingen met de Chinese blauwe regen. Dat zag er wel magisch uit!

De ontdektuin

Ook in de ontdektuin stond een enorme blauwe regen boog die er mooi uit zag. Maar er was nog meer te ontdekken! Zo stonden er veel kruiden, groentes en fruitplanten zoals munt, tijm, rozemarijn, aardbeien, rabarber, boontjes en bieten. Er was ook gedacht aan de insecten waar het zo slecht mee gaat tegenwoordig. Veel waar bijvoorbeeld bijen en vlinders op af kwamen waren er geplant en er was zelfs een bijenhotel. Er was op dit stukje van de tuinen veel te ontdekken.
Achter de ontdektuin waren ze bezig met een nieuw stukje Botanische Tuinen; namelijk de groene tijdmachine (oftewel de nieuwe evolutietuin). De officiële opening staat gepland voor 2024.


Botanische Tuinen

De tropische kassen

In een deel van de tropische kassen is er een kas waar de échte tropische planten staan. Met een constante temperatuur van 21 graden en een hoge luchtvochtigheid houden ze hier planten zoals cacao, papaya en liaansoorten. In de kassen zijn ook een paar collectiekasjes waar voornamelijk orchideeën en bromelia’s staan. Ook is de vlinderkas hier te vinden. Iets waar ik maar al te graag heen ga. Ik had hier even een moment alleen met de vlinders die om me heen vlogen, wat een geweldig moment. Er vliegen hier allerlei mooie vlinders rond zoals glasvlinders (mét doorzichtige vleugels!), de blauwe morpho en nog veel meer. Naast de planten vind je hier ook gratis toiletten 🙂

Het bamboebos

Ik liep van de tropische kassen naar het bamboebos via het buitenfort, het was eventjes een stukje omlopen maar ik was wel benieuwd wat hier was. Dit stukje was mooi maar ik vond er weinig ‘bijzondere’ planten. Wel waren hier de bunkers goed te zien. Ik liep verder naar het bamboebos.
Het bamboebos bevat vele bamboesoorten maar ook andere Japanse en Chinese planten zoals pioen en epimedium (elfenbloem). Door de bamboe lijkt deze strook van de tuin op een lange gang omdat sommige bamboesoorten heel hoog zijn.Botanische Tuinen


Ik liep nog even een stukje door de Noord-Amerikaanse bostuin maar hier moest nog veel groeien. Uiteindelijk kwam ik weer bij het begin en snuffelde ik nog even in het winkeltje. Er zijn spullen te koop met een natuurthema (zo kocht ik een handig tasje met vergeet-me-nietjes print) waaronder ook boeken en bloemzaden. Binnen kun je ook nog wat lekkers eten met een drankje erbij, en als het lekker weer is kun je gebruik maken van het terras.


Het is erg fijn dat ik met mijn museumkaart gratis naar binnen kan. Ik wil deze zomer ook vaker naar de Botanische Tuinen gaan omdat het binnen in mijn huis aardig warm kan worden (ja zelfs met alles dicht). Dan heb ik minder last van de hitte én geniet ik nog eens van mooie natuur. Of misschien koel ik af tijdens andere uitjes, want ik ben van plan om deze categorie eens wat meer aan te vullen op mijn blog.
Heb jij wel eens een botanische tuin bezocht? En zo ja, welke?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

2 reacties op “Uit in Utrecht: Botanische Tuinen”

  1. Bente schreef:

    Wat een leuke plek om te bezoeken. Ik ben helemaal enthousiast om zelf ook eens te gaan!

    1. DinjaDONUT schreef:

      Zeker een keer heen gaan 🙂 !

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.