DIY: Happy Stones

Happy Stones

Vrolijke stenen? Ja je leest het goed en met een paar simpele stappen tover je gewone saaie stenen om tot Happy Stones. Deze kan je dan bewaren (hé hoarder, niet alles bewaren!) of laten zwerven op een plek naar keuze. Zelf schilder ik de stenen vaak tijdens een vakantie, je hebt namelijk niet veel nodig. In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf Happy Stones kunt maken.


Zodra Happy Stones worden gevonden wordt er vaak een foto van gemaakt en wordt deze gedeeld op social media bijvoorbeeld Facebook. De vinder kan zelf bepalen of hij/ zij de steen houdt (weer zo’n hoarder) of weer verder laat zwerven zodat deze ergens anders door een nieuwe vinder gevonden kan worden.
Achterop zo’n Happy Stone staat vaak de naam van de maker, een postcode of plaatsnaam en wanneer deze gemaakt is. Als diegene die hem heeft gemaakt lid is van een Facebookgroep dan staat de naam van de groep er ook vaak bij. Het vinden van een Happy Stone is erg leuk, soms komen ze van heel ver!


Happy Stones

Wat ik gebruik voor Happy Stones:

– Gladde stenen: al heb ik soms geen keuze en pak ik maar een steen die er goed uit ziet. Ik vind ze vaak in de natuur, bijvoorbeeld op of langs wandelpaden.
– Gesso: dit is een soort grondverf voor op de stenen.
– Amsterdam acrylverf: speciaal voor op vakantie heb ik kleine tubes gekocht bij pipoos.
– Posca acrylmarkers: ik gebruik vooral wit en zwart om te schrijven op Happy Stones.
– verfpalet: om kleuren verf op te mengen (op vakantie gebruik ik hier lensbakjes voor).
– sponsjes: versleten en verknipt tot kleine vierkantjes, voor leuke effecten.
– kwasten en penselen: spreekt voor zich lijkt me.
– vernis: om de stenen een mooie beschermlaag te geven. Zo blijven de kleuren en de verf langer mooi.

De ondergrond

Ik zorg eerst dat ik de gladde stenen even afwas zodat deze schoon en vetvrij zijn. Zodra ze droog zijn gebruik ik soms de gesso, dit is een soort grondverf om de verf beter te laten hechten en om de kleuren beter uit te laten komen. Gesso is ook beschikbaar in zwart en zelfs transparant.


Happy Stones

Het ontwerp

Kies of ontwerp een design naar keuze. Je kan dit even uittekenen met potlood maar ik ga vaak meteen aan de slag met acrylverf. Ik meng altijd kleuren met cyaan, magenta, geel, wit en zwart. Met deze kleuren kan ik alle kleuren mengen die ik maar wil (erg handig op vakantie).
Met een Posca acrylmarker kan je nog details of tekst aanbrengen. Op de achterkant van de Happy Stones zet ik altijd mijn naam (@dinjadonut omdat ik mijn Happy Stones altijd deel op Instagram), ik geef sommige stenen een titel, de datum wanneer ze gemaakt zijn en soms de cijfers van mijn postcode.
Ik maak ook herdenkingsstenen met klaprozen erop, die krijgen geen titel en daar zet ik ook mijn postcode niet op. Deze zijn om te herdenken en leg ik vaak op een oorlogsbegraafplaats, bij een monument of in de buurt van een museum.


Beschermlaag

Voor een goede beschermlaag kun je de Happy Stones het beste aflakken met een transparante vernis. Deze zijn er vaak in glans, zijdeglans of mat. Vernis beschermt de kleuren en ook de verflaag. Laat je acrylverf en acrylmarkers goed drogen voordat je een laag vernis aanbrengt. Zeker wel een dag, anders kunnen de kleuren uitlopen. Na de vernislaag (of twee, dat is het beste) leg je ze ergens neer om te laten zwerven of je kunt ze natuurlijk ook gewoon bewaren of cadeau geven. Voordat ik ze laat zwerven maak ik altijd eerst een foto en deel ik dit op Instagram.


En zo simpel is het dan om Happy Stones te maken. Er zijn mensen die ook glitters en meer toevoegen maar als je ze te zwerven legt dan raad ik dat niet aan. Ik vond het wel weer leuk om een DIY stappenplan te bedenken, dat doet me weer een beetje denken aan vroeger (zie ook mijn DIY archief).
Wat zou jij op een steen schilderen?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.