Work in progress: Bevrijdingsdagoutfit

Bevrijdingsdagoutfit

Net zoals elk work in progress artikel deel ik ook nu hoe ik mijn outfit samenstel. Deze keer is het wel iets anders dan cosplay, namelijk een re-enactment outfit. Dit jaar voor bevrijdingsdag wilde ik een outfit dragen die net iets beter bij deze dag past; mijn bevrijdingsdagoutfit gaat een outfit van een bevrijde Nederlandse burger uit 1945 zijn. Lees je mee?


Bevrijdingsdagoutfit

In 2019 is het begonnen. Mijn vriend nam mij voor het eerst mee naar een bevrijdingsdag evenement op 5 mei. We gingen naar Het Gooi Bevrijd, waar we in Bussum bij een plein vol diverse militaire oldtimer voertuigen gingen kijken. Daarna reden we door naar een brug vlakbij station Bussum-Zuid, daar reden deze voertuigen in een optocht overheen. Dit vond ik allemaal best indrukwekkend om te zien. Helaas was er in de jaren erna de corona pandemie en konden we pas in 2022 weer naar Het Gooi Bevrijd. Als gekkies die we zijn vlogen we van locatie naar locatie langs de route die de militaire voertuigen reden. Op een gegeven moment werden we zelfs herkend!

Bevrijdingsdagoutfit

Ik vind dit een mooie manier om de bevrijding van Nederland te vieren. Om zo de soldaten te herdenken die ons onze vrijheid hebben gegeven. Met dit in mijn achterhoofd leek het mij wel een leuk idee om dit jaar een bevrijdingsdagoutfit te dragen. Dit jaar wil ik iets meer gaan doen met re-enactment (het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen), en in deze work in progress laat ik zien hoe ik mijn outfit als bevrijde Nederlandse burger uit 1945 samenstel.

Bevrijdingsdagoutfit

Winterse versie

Tijdens het Eyewitness Event bij oorlogsmuseum Overloon droeg ik al een winterse versie van deze bevrijdingsdagoutfit. Het evenement vond plaats in oktober, een maand die best koud kan zijn dus moest mijn outfit ook wel warm zijn. Ik moest de outfit snel samenstellen, het idee zat toen nog niet zo lang in mijn hoofd maar ik wilde daar toch in een toepasselijke outfit rondlopen. Gelukkig zag ik de winterjas bij een lokale kringloopwinkel hangen voor €12,50. De rest van de outfit komt gewoon uit mijn kledingkast maar helaas had ik niet veel wat matchte met het tijdperk. Ondanks dat het niet helemaal lekker matcht, was ik wel tevreden met het totaalplaatje. En ik durfde zelfs op de foto met re-enactor Virgil.101, die een outfit draagt van een Amerikaanse soldaat.

Bevrijdingsdagoutfit
Bevrijdingsdagoutfit

Work in progress

Mijn bedoeling is om de bevrijdingsdagoutfit te laten bestaan uit een jurk (ik twijfel nog of ik degene aan doe die ik al heb in combinatie met een tailleriem of dat ik een nieuwe ga kopen) met daaronder een huidskleurige panty of witte sokken. Schoenen moet ik nog ergens zien te scoren, aangezien ik helemaal niks heb wat een beetje in de buurt komt van de stijl van de jaren 40. Het gaat heel erg aan het weer liggen of ik een jas nodig zal hebben maar tijdens de zoektocht naar schoenen en misschien een nieuwe jurk kijk ik ook gelijk nog naar een zomerse jas. Een toepasselijke handtas heb ik al gescoord bij een kringloopwinkel in Apeldoorn. En een oranje haarband heb ik gemaakt door een bestaande haarband te verven met acrylverf.

Op mijn Instagram kun je rond 5 mei zien of het mij gelukt is om deze bevrijdingsdagoutfit af te maken. Na bevrijdingsdag ga ik me focussen op een andere re-enactmentoutfit, maar daar later meer over!
Wat zijn jouw plannen voor bevrijdingsdag?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.