Tips voor de rommelmarkt

Tips voor de rommelmarkt

In een ver verleden heb ik ooit eens een artikel vol tips voor de rommelmarkt gemaakt. Ik was dat oude artikel laatst eens aan het bekijken en zag dat deze wel een upgrade kon gebruiken. Het originele artikel (dat inmiddels al bijna 10 jaar oud is) laat ik op mijn blog staan omdat er vast nog mensen op terecht komen via Google. In dit artikel deel ik de nieuwe versie.


Na een flinke opruimsessie in huis heb je vast wel wat spullen gevonden die weg kunnen. Maar vind je weggooien ook zonde? Probeer de spullen dan eens te verkopen. Je kan natuurlijk verkopen via marktplaats, op de rommelmarkt, de snuffelmarkt of een kofferbakverkoop. Maar ook met koningsdag op de vrijmarkt is een optie. Zelf stond ik afgelopen zaterdag op de snuffelmarkt in Amersfoort mijn spullen te verkopen. Bij deze tips voor de rommelmarkt maak ik onderscheid tussen een plekje op de grond (denk aan een kleedjesmarkt, zoals de vrijmarkt tijdens Koningsdag) en een plek met een (overdekte) kraam.


Tips voor de rommelmarkt

Kleedje

– Zorg voor een goede ondergrond, dus een groot stuk zeil of afdekfolie om je spullen te beschermen tegen eventuele vocht of viezigheid dat op de grond ligt. Hierna zou je nog een vrolijk kleedje erop kunnen leggen.

– Denk aan iets zwaars dat je kan neerzetten op het kleed, bij een winderige dag zou zo maar je kleedje weg kunnen waaien! Of misschien kan je je kleedje vastplakken met ducttape.

– Een tafeltje of grote stevige doos kan je als ‘balie’ en kassa gebruiken. Ook handig om tasjes en andere handige dingen in op te bergen.

– Als je een kledingrek bezit of deze kan regelen, dan zou je hier natuurlijk kleding of andere hangproducten aan kunnen hangen. Een wasrek is misschien ook nog een idee (en die daarna verkopen?).

– Indien het gaat regenen (het is Nederland, het kan altijd regenen); neem een paraplu, poncho en nog wat transparant afdekfolie mee. Bij een bui kun je de folie over je kleedje heen spannen. Zo kunnen mensen toch nog een beetje erdoor kijken en verkoop je misschien tijdens de regen nog wat!


Kraampje

– De kraam is meestal gemaakt van houten planken. Het beste is om hier een tafelkleed of groot zeil (misschien met een leuk en gezellig kleurtje) overheen te leggen zodat je producten goed beschermd zijn tegen die ruwe planken.

– Een overdekte kraam heeft vaak wel een goed frame. Aan de staanders kun je een stevig touw (of waslijn) spannen waar je dan weer spullen of kleding aan kunt hangen. Extra ruimte!

– Omdat een kraam vaak nog best groot is kun je het beste in niveaus werken. Zorg met een paar dozen voor een ophoging waar je dan weer spullen op kunt zetten. Kleine dingetjes leg je dan vooraan op de kraam. En de grote spullen gaan wat verder naar achteren.

– Boeken kun je op verschillende manieren tentoonstellen. Als je ze plat neerlegt op de kraam kan het heel rustig overkomen maar kan je niet zoveel kwijt. In een halfhoge doos kun je veel boeken kwijt en kunnen mensen er rustig door bladeren.


Tips voor de rommelmarkt

Tips voor kleedje en kraampje

– Moet je ver lopen vanaf huis of auto naar de markt? Zorg dan voor een handig steekwagentje, rijwagentje of regel een winkelwagen van een supermarkt om de hoek. Zo hoef je niet steeds doos voor doos te sjouwen en heb je sneller je plekje opgebouwd.

– De hele dag staan is best vermoeiend, zorg dat je een stoel of krukje meeneemt waar je af en toe op kunt zitten. Wellicht kan je deze aan het eind van de dag ook nog verkopen.

– Voor nog meer comfort; denk goed aan jezelf! Neem voldoende drinken mee, een thermosfles met thee of koffie en wat te eten. Ook jezelf goed kleden valt hieronder. Kijk hiervoor naar het weerbericht en pas je kleding erop aan. Werk in laagjes.

– Door wat gezelligheid verkoop je meer. Dus een leuk muziekje aan met een bluetooth box (niet te hard anders veroorzaak je geluidsoverlast, en let op: niet op elke markt mag dit), maak een praatje met mensen, versier je plekje met van alles en nog wat. En zorg voor een goed humeur.

– Let goed op je kassa, neem eventueel een heup- of schoudertasje mee waar je het geld in stopt. Genoeg wisselgeld is ook een must. Of zorg ervoor dat mensen via een tikkie kunnen betalen. Soms zijn mensen er niet op voorbereid dat ze wat gingen kopen en hebben ze niet genoeg of helemaal geen geld mee. Een tikkie kan dan zeker een oplossing zijn.


Voor Koningsdag kan je er natuurlijk voor kiezen om zoveel mogelijk oranje spullen te verkopen of je plekje met lekker veel oranje te versieren. Denk dan ook eens aan een leuke grabbelton of mystery bags voor de verkoop. Ik ga in ieder geval lekker bij andere kraampjes kijken tijdens Koningsdag, weer wat inspiratie op doen voor meer tips en rondstruinen op zoek naar schatten!
Wat ga jij doen tijdens Koningsdag?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.