Het Wandelaarshandboek

Het Wandelaarshandboek

Speciaal voor alle wandelaars: ‘Het Wandelaarshandboek’! Want of je nou hele dagen aan het wandelen bent, of gewoon een blokje om loopt; wandelen is fijn. Maar het is nog fijner als het allemaal soepeltjes verloopt.


Het klinkt misschien wel gek, want iedereen weet toch wel hoe je moet lopen? Waarom is er nou een handboek bij nodig? Nou omdat sommige dingen gewoon heel netjes zijn, zo als wandelaars onder elkaar. Of voor de natuur, of als deelnemers aan het verkeer.
In ‘Het Wandelaarshandboek’ staan tips die zorgen dat het wandelen voor iedereen soepeltjes verloopt. Dat is wel nodig omdat er veel mensen aan het wandelen zijn (want, wat moet je anders?!).

Sociaal

Ik ben ook niet altijd zo van de mensen, soms kan ik echt een heel introvert persoon zijn. Maar als ik aan het wandelen ben zeg ik – mits ik niet diep in gesprek of in gedachten ben – altijd wel gedag. Een vrolijke ‘goedemorgen’ of een simpel knikje, het kan allebei!
Ook sociaal gedrag vind ik wel een must als je gaat wandelen. Gewoon eventjes aan de kant gaan als je elkaar op een smal paadje moet passeren.
Stel als er iets gebeurt, je kan de andere mensen nodig hebben bij nood (denk dan bijvoorbeeld aan wandelen in een andere omgeving dan het stadspark om de hoek). 

Het Wandelaarshandboek

Respect

Heb altijd respect voor dieren en de natuur (ja, ook bij het stadspark om de hoek). Je moet geen dieren wegjagen, mits er gevaar is. Laat GEEN afval achter in de natuur, en misschien kan je gelijk wat afval opruimen dat je tegenkomt in de natuur (als iedereen dat zou doen dan hebben we binnen no-time een schone natuur/ wereld). Creeer geen paden die er niet zijn en wijk niet af van de wandelpaden. Het kan namelijk gevaarlijk zijn, je weet niet of er misschien een val ligt of een diep gat waar je in kan vallen.

Plek op de weg

Vaak moet je als automobilist zo veel mogelijk rechts rijden. Maar als je als wandelaar langs de weg moet lopen zeg ik: loop zoveel mogelijk links van de weg (tegen het verkeer in). Op deze manier zie je het aankomende verkeer en kan je uitwijken indien nodig, zo kan je dus snel handelen!
Soms is het gevaarlijker aan de linkerkant van de weg (tegen het verkeer in), zoals bij een onoverzichtelijke binnenbocht. Dan kies je voor de meest veilige kant/ route. 
Let altijd goed op als je op de weg moet lopen!

Proviand

Neem altijd voldoende proviand mee, en met name water (of vloeistof). Als er nergens water is en er gebeurt wat onderweg, dan ben jij tenminste goed voorbereid! Niet van elke waterbron kun je drinken namelijk. 
Eet ook nooit van een onbekende plant. Op Wildplukwijzer (online en ook zelfs als app) kan je zien welke eetbare planten er in de buurt zijn, en soms staat er zelfs bij hoe je ze kunt bereiden. Een paar veilige planten waarvan je kan plukken (pluk met mate trouwens): frambozen, bramen, bosaardbei (pas op; de schijnaardbei lijkt er op), bosbes, druiven, kastanje, beukenootjes, walnoot en hazelnoot.
Maar ik raad je aan om gewoon zelf eten mee te nemen, dat is altijd verstandig.

Het Wandelaarshandboek

Mee in de rugtas

Voor als je lange wandelingen gaat maken dan raad ik je aan om iets van een EHBO setje mee te nemen. Pleisters, verband, tissues en zelfs paracetamol kunnen er bijvoorbeeld in. Maar denk ook eens aan een tekentang (of tekenpas), teken zijn nare beestjes die snel en goed weggehaald moeten worden als ze je te pakken hebben. Een zakmes (mag je in Nederland bij je hebben als hij geopend niet langer is dan 28 cm) kan handig zijn. Gebruik hem verstandig, er zitten vaak vele andere nuttige functies op dan alleen het ‘mes’ gedeelte. Zoals een flesopener, schroevendraaier, vergrootglas en een pincet. 

Met het ‘Wandelaarshandboek’ probeer ik je natuurlijk geen regels op te leggen, ik deel gewoonweg wat tips. En wie weet heb jij deze tips helemaal niet nodig! Ik ben immers ook geen wandel professional (alleen maar een natuurliefhebber die graag over wandelingen schrijft in haar Adventure Journal).
Wat voor wandeltips wil jij delen?
Liefs,
Dinja


Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.