Creatief: beginnen aan modelbouw?

Beginnen aan modelbouw

Heb je ook het programma ‘Klein maar fijn’ gekeken? Modelbouw is hartstikke leuk, en niet suf zoals de meeste mensen denken. Lijkt modelbouw jou ook wel leuk, maar weet je niet hoe je moet beginnen aan modelbouw? Lees dan zeker verder!


Elke week heb ik samen met mijn vriend aandachtig gekeken naar het programma ‘Klein maar fijn‘. Wat een mooie werkjes werden er gemaakt door alle deelnemers! Het programma gaf mij een idee om een artikel te maken met wat tips voor als je wilt beginnen aan modelbouw.
Alle tips in dit artikel worden mede mogelijk gemaakt door mijn vriend. Hij maakt schaalmodellen van de Tweede Wereldoorlog (in schaal 1:72) en heeft een diorama staan in het Glider Museum.

Thema

Het begin is er, je interesse in modelbouw is gewekt. Maar dan? Dan ga je voor een thema. Kies iets wat je leuk vindt, of misschien wil je wel een schaalmodel voor iemand anders maken. Dan moet je kijken naar wat diegene leuk vindt.
Kijk ook eens naar de verschillende schalen, niet alles is namelijk in elke schaal te krijgen. Maar dan moet je ook wel denken aan (werk-)ruimte, de ene schaal neemt net iets meer ruimte in beslag dan de andere. Zo heb je voor treinen bijvoorbeeld de schaal 1:87 (H0) en voor auto’s is er zelfs een schaal 1:25.

Beginnen aan modelbouw

Plannen

Als je nog niet precies weet wat je wilt, dan kan je goed oefenen met papier. Teken het ontwerp uit, knip wat delen uit en maak gebruik van je vouwkunsten. Hierbij kan je werken met potlood en gum om het te tekenen, een doezelaar om schaduw aan te brengen en wat kleurpotloden om wat kleur aan je werk te geven. Om het papier te knippen heb je een schaar nodig, maar als je veel moet knippen is een papiersnijmachine misschien een wat betere optie. En vergeet natuurlijk ook het papier niet!
Maar bij deze techniek kan je ook goed recyclen met karton (bijvoorbeeld van verpakkingen), dat is lekker stevig! Dit is een goedkope manier om uit te zoeken of het wel een hobby voor jou is, en of je er meer tijd en geld in wilt steken.

Ontdekken

Dan is het moment daar, je bent wel klaar met die papieren modellen en je bent er klaar voor om een echt bouwpakketje te kopen. Modelbouw kan je met verschillende materialen doen: kunststof, hout, blik, messing, karton en zelfs klei. Maar ook apart materiaal zoals luciferstokjes kunnen gebruikt worden. En tegenwoordig zie je ook zelfs modelbouw in tinnen blikjes, luciferdoosjes of sigarenkistjes.
Je moet gewoon kijken naar wat je te besteden hebt (of wat je ervoor wilt uitgeven), en wat de voor- of nadelen zijn van de diverse materialen. Er bestaan kleine bouwsetjes, zo kan je eerst oefenen met het materiaal.

Afval

Zelfs van afval kan je de leukste dingen maken. Fantasie is wel een vereiste hierbij. Zoals ik net al vertelde kan je van tinnen blikjes, luciferdoosjes of sigarenkistjes een diorama maken. Maar bij ‘Klein maar fijn’ was er ook te zien dat je zelfs in een wc-rolletje een leuk diorama kan maken.
En zo kan bijvoorbeeld een bierdopje een wieldop voorstellen, of een leuk klein bijzettafeltje.
Zo zie je maar dat je eigenlijk helemaal niks meer hoeft weg te gooien (dat gaat helemaal in tegen mijn principes: opruimen!).

Beginnen aan modelbouw

Gereedschap

Als je gaat beginnen aan modelbouw is het handig om wat gereedschap in huis te hebben. Een afbreekmesje en een snijmat kan je goed gebruiken om hardere materialen mee te snijden. De snijmat zorgt er ook voor dat je tafel of bureau niet onder de zooi komt. Hiervoor zou je ook eventueel een dikke plank kunnen gebruiken.
Een metalen liniaal is wel een must als je dingen gaat snijden. Met een plastic (of houten) liniaal snijd je al gauw in de liniaal in plaats van langs de liniaal.
Om te lijmen zijn er best veel opties, zo zijn er specifieke modelbouwlijmen. Maar houtlijm lijmt ook al erg veel (en kan ook worden gebruikt als textielverharder). Met secondelijm weet je zeker dat dingen vast blijven zitten, maar dan ook echt vast…

Winkels

Natuurlijk kan ik het artikel niet zomaar eindigen zonder wat tips te delen waar je kan winkelen als je wilt beginnen aan modelbouw. Als beginner wil je vast wel met iets makkelijks beginnen, dan kan je vaak bij een kantoorboekhandel of een hobbywinkel wel een bouwpakketje vinden. Hier zit dan meestal wel een kwastje en wat verf bij in.
Wil je wel iets meer keuze hebben, dan moet je langs gaan bij een modelbouwzaak. In de meeste steden zit wel zo’n winkel; bijvoorbeeld Wentink in Arnhem (een favoriet van mijn vriend) of Kuijper’s hobbyhuis in Utrecht.
Op internet kan je ook wel op zoek gaan naar modelbouwpakketjes (of materiaal) maar daar is vaak zoveel te vinden dat je als beginner door de bomen het bos niet meer ziet.


Het lijkt misschien allemaal moeilijker dan het is, maar: je moet gewoon beginnen. Ik ben zelf begonnen aan wat modelbouwpakketjes van Star Wars ruimteschepen. Door mezelf gebouwd en mijn vriend schildert het (dat is echt teveel gepriegel voor mij).
Waarvan zou jij een schaalmodel willen?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.