De weg naar Zero Waste

De weg naar Zero Waste

De afvalberg wordt steeds groter, overal in de natuur tref je afval aan en de meeste mensen lijken er gewoon schijt aan te hebben. Ik kan me hieraan ergeren, maar zoals meerdere dingen: het begint bij jezelf. Ik vertel je over de weg naar Zero Waste.

Ook al ben ik – voor mijn gevoel – vrij laat met het door hebben van Zero Waste, toch wil ik er aan gaan beginnen. Het is nooit te laat om ergens aan te beginnen toch?! Als ik naar onze natuur en aardbol kijk, besef ik dat we het keihard aan het verzieken zijn (om het nog netjes uit te drukken). Waarom willen mensen de natuur verpesten? De natuur is echt te goed voor ons, en wij – de mensheid – zijn te slecht voor de natuur.
Maar het begint bij jezelf. Want ik wil nog veel langer van de natuur genieten (zeker als hobby natuurfotograaf). Dit is de weg naar Zero Waste.

De weg naar Zero Waste

De route

Er zijn verschillende producten op de markt gebracht om de berg afval te verminderen. Dit zijn herbruikbare producten die je – meestal – kan wassen. Ik begon met een bestelling, dat waren herbruikbare wattenstaafjes. Ze zijn wel gemaakt van plastic (dat schijnt dan weer niet zo goed te zijn, maar hee: alle beetjes helpen) maar omdat je ze wast kan je ze vaker dan één keer gebruiken en hoef je het niet weg te gooien.
Al snel daarna zag ik bij Normal een gerecyclede tandenborstel liggen en ik wilde het een kans geven (tot nu toe heb ik deze nog niet geprobeerd omdat ik genoeg tandenborstels op voorraad heb, oops!). En bij een winkeltje in Heeswijk (Sylk) kocht ik herbruikbare theezakjes voor losse thee.

De weg naar Zero Waste

Eerste bestemming

Maar ik ben er nog lang niet! De weg naar Zero Waste duurt lang, en gelukkig want de reis vind ik best leuk en het uiteindelijke doel is nog veel leuker! Tijdens een zoektocht op Pinterest en geïnspireerd door filmpjes van The Sorry Girls (geweldig kanaal trouwens, heuse thrift shop queens!) kwam ik uit op zelf dingen maken voor Zero Waste. Hoe cool is dat? Ik ben creatief en met mijn creativiteit kan ik bijdragen aan Zero Waste!
Mijn eerste project was een langdurige. Het breien van een spons. Van jute touw. Hartstikke lastig om mee te breien en waarschijnlijk gebruikte ik de verkeerde naalden. En nu heb ik één spons. Gelukkig kocht ik laatst bij de kringloop nieuwe breinaalden. Dus nu kan ik volop sponsjes gaan breien.

Creatief voor Zero Waste

Mijn creativiteit houdt niet op, ik kocht een handdoek bij Kringloop Felix (zie ook Kringloop: eindelijk weer naar de kringloop) en thuis had ik er ook nog eentje liggen. Deze toverde ik om in: watjes! Of beter gezegd, herbruikbare wattenschijfjes. De schaar ging zelfverzekerd al snel in de handdoek en met behulp van mijn naaimachine maakte ik er kleine vierkantjes van (aangezien rond niet efficiënt is, zonde van alle reststof). Ik heb ze al geprobeerd, en ik merk weinig verschil met een wegwerp wattenschijfje! Het enige verschil is, dat ik ze in de was moet doen. Maar ik wil er nog een aantal extra maken zodat ik genoeg op voorraad heb.

Zo, het besef is er. Nu de stapjes nog. Ze zijn klein maar echt alle beetjes helpen! Zo neem ik altijd een boodschappentas mee als ik ga winkelen of naar de supermarkt ga. Iedereen kan de weg naar Zero Waste bewandelen.
Geniet jij ook zo van de natuur?
Liefs, 
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.