De kastanjeboom

Er was eens… Een kastanjeboom! Ik wist natuurlijk allang dat je (tamme!) kastanjes kon eten maar op de één of andere reden heb ik ze nooit gegeten. Tijdens een fiets- en wandeltocht kwam ik laatst de kastanjeboom tegen.


Amersfoort is best wel een bosrijk gebied, dus was het een ideale plek om een stukje te gaan fietsen en wandelen. Op een gegeven moment zag ik wat mensen steeds naar de grond kijken en waren ze dingen aan het oprapen. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt.
Het is natuurlijk herfst en veel mensen zoeken leuke takken, eikeltjes of andere natuurlijke herfstdecoraties. Toen ik wat dichterbij kwam zag ik dat het om kastanjes ging! Er lagen allemaal kleine egeltjes (iets waar de tamme kastanje veel op lijkt) op de grond, die afkomstig waren van de kastanjeboom.

Rapen

Iets wat ik me totaal niet kan herinneren is het rapen van tamme kastanjes. Natuurlijk heb ik vroeger vaak genoeg wilde kastanjes van de kastanjeboom geraapt want daar maakte ik dan spinnenwebben van! Je kent ze wel, van die grote bollen die ook nog eens decoratief zijn.
Dus ik begon samen met mijn vriend te rapen als een malle. Met takjes maakte ik behendig de stekelige bollen open zodat ik makkelijk de kastanjes eruit kon pakken. We hebben mijn halve Eastpak rugtas ingeladen met tamme kastanjes! Tijdens de terugweg met de fiets bedachten we hoe ze zouden smaken. Noterig of smaakt het een beetje naar karamel?

Bereiding

Voordat ik op de fiets sprong had ik al opgezocht hoe je ze nou moest bereiden. Het bleek heel simpel te zijn: in de oven op 200 graden voor ongeveer 15-30 minuten. Als aanrader stond er boter en zout bij het recept. Dus nog even langs de supermarkt dan maar (mijn vriend en ik eten beiden geen boter). Uiteindelijk bij mijn vriend thuis aangekomen hebben we gelijk de oven voorverwarmd. De kastanjes hebben we lichtjes gewassen, een kruis ingesneden en op een bakblik gelegd. En na ongeveer 25 minuten dachten we wel dat ze goed waren en haalden we ze uit de oven.

Smaaktest!

Het is wel een werkje voordat je de kastanjes kan eten. Na het pellen van een kastanje proefde ik hem maar gelijk. Ik kon de smaak niet zo goed thuisbrengen, het leek een beetje op de smaak van een aardappel. Omdat ik niet zo van aardappels houd besloot ik maar om er een beetje boter en een snufje zout op te doen. Ah, dat smaakte veel beter! Ik vind het zeker een aanrader om er dus wat (room-) boter en een klein beetje zout op te doen.


Ik had niet gedacht dat je zo lekker kan snacken van de kastanjeboom! En wat nou nog leuker is, je sluit zo een boswandeling erg fijn af, door het snacken van gratis kastanjes! Drink tijdens het eten van de tamme kastanjes lekker een kopje warme chocolademelk! Ultiem herfstgevoel!
Wat heb jij wel eens rechtstreeks uit de natuur gegeten?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.