Tips bij het zoeken naar een woning

Tips bij het zoeken naar een woning

 

Zelf ben ik al een tijdje op zoek naar een eigen woning, het schiet niet echt op maar ik blijf hoop houden! Misschien stel ik wel een beetje teveel eisen (ja ik wil wel waar voor mijn 8 jaar aan inschrijftijd!). Daardoor kwam ik wel op een idee voor een artikel: namelijk wat tips bij het zoeken naar een woning!

 

Door mijn inkomsten en contract kan ik helaas niet anders dan sociale huur, maar meer mensen in de regio Utrecht hebben waarschijnlijk hetzelfde probleem en daardoor zit er niet echt schot in de zaak. Ik sta vanaf m’n 18e al ingeschreven maar zelfs met mijn 8 jaar inschrijftijd bij Woningnet wilt het nog niet echt lukken. Aan eengezinswoningen kom ik niet want, ja ik ben wel maar alleen. En appartementen (waar ik dus meer kans bij maak) staan er de laatste tijd weinig op. Ik mag ook maar op twee huizen tegelijk reageren. Schiet niet echt op. Daarnaast ben ik dus ook nog veeleisend. Als ik iets krijg waarbij ik heel erg twijfel zou ik dat zonde vinden van mijn inschrijftijd, die krijg je namelijk nooit meer terug. Een voordeel is wel dat ik hierdoor wat tips bij het zoeken naar een woning heb verzameld!

 

Huur of koop

Ben je op zoek naar een huurhuis, of een koophuis? Wat kan je betalen, kan je een hypotheek regelen? 
Dat is natuurlijk de eerste stap. Als je al weet wat je wilt (of je hebt simpelweg geen keuze) dan zit er maar één ding op: het internet afstruinen! Voor huurwoningen kan je sociaal huren en vrije sector huren. Dat laatste is het duurste van de twee en vaak heb je geen recht op huursubsidie. Beide type huurwoningen zijn te vinden op Woningnet, voor vrije sector huur kan je ook kijken bij Rooftrack of Pararius. Op funda staan ook een aantal huurwoningen maar naar mijn idee is deze site meer gericht om een koophuis te zoeken. Kijk trouwens ook eens op Marktplaats of Facebook naar woningen!

 

Tips bij het zoeken naar een woning

 

De buurt

Waar wil je uiteindelijk gaan wonen? In een dorp of ben je meer een stadsmens? Denk ook eens aan of het een rustige buurt is of dat je liever in een wat levendige straat wilt wonen. Zitten er scholen in de buurt, is het dichtbij je werk of zijn er genoeg mogelijkheden om er te komen met het OV? Zijn er winkels (zoals supermarkten) vlakbij aanwezig?
Dat zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen nu je eenmaal aan het zoeken bent. Kom je er niet uit? Probeer dan eens de straal rondom je zoekgebied te vergroten, misschien komt er dan wel iets op je pad!

 

Ruimte

Hoeveel kamers heeft de woning, en hoe groot is het eigenlijk? Zijn de kamers dan wel groot genoeg? Vaak verkijk je je op de aantal vierkante meters (dus het is ALTIJD verstandig om naar een woning te gaan kijken). En naast de vierkante meters is het ook zeker goed om te letten op de deuren in de woning. Want misschien klinkt het wel heel groot zo’n kamer maar als er een aantal deuren in zitten (bijvoorbeeld een deur naar de hal, badkamer of slaapkamer) neemt dat ook heel veel ruimte in. Ook een dingetje om op te letten dus!
Maar ook buiten telt een rol; wil je een tuin (hoe groot moet hij dan zijn, op welke locatie ligt de tuin (op het zuiden zorgt voor veel zon in de tuin), is hij al betegeld of staan er grote bomen in, etc…) of liever een balkon. Want uiteindelijk heeft een tuin bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan een balkon.

 

De staat

(nee niet die band)
Hoe staat het huis ervoor? Is het een oud huis dat nog niet is gerenoveerd? Dan heeft het vast een laag energielabel. Dit moet je wel meenemen in je keuze want echt goedkoop gaat het dan over de jaren niet worden voor je energierekening. 
Maar naast de energielabels moet je ook denken aan het klussen of misschien moet je zelfs een hele verbouwing aangaan. Zit je daar nou wel op te wachten? En heb je er wel tijd én geld voor?
Naast de oude huizen zijn er in de nieuwbouwhuizen ook een hoop klussen die gedaan moeten worden. En wellicht wordt het huis dan zonder keuken opgeleverd, die moet je dan ook aanschaffen. 

 

Tips bij het zoeken naar een woning

Prijs

Het is niet niks een huis kopen (of huren). Heel wat anders dan even een leuke game aanschaffen, of een nieuw mobieltje halen. Kijk goed naar wat zo’n huis gaat kosten per maand, en denk ook aan de vaste lasten die er nog bij komen (gas – water – licht, een verzekering en internet – misschien zelfs met een tv aansluiting). Houd je zo per maand nog wat over dat je kan sparen of nog boodschappen kan doen? Dat is ook wel belangrijk natuurlijk! 
En dan heb je pas een huis. Er moet ook nog wat in komen; vloerbedekking, raamdecoratie en meubels… Ik ga het zelf proberen om ze via ‘gratis op te halen’ groepen te krijgen zodat ik in ieder geval iets heb zodra ik eindelijk een huis krijg, later kan ik dan op m’n gemakje kijken wat ik precies wil. Zo voorkom ik dat ik snelle (verkeerde en dure) keuzes maak.

 

 

Mocht je dus op zoek zijn naar een huisje; hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen met deze tips bij het zoeken naar een woning! Zelf hoop ik dat de woningmarkt weer een beetje in beweging begint te komen, dat mensen van sociale huur doorstromen naar wat anders en dat er weer wat woningen leeg komen te staan (zodat ik en een hoop anderen erop kunnen reageren!). 
Woon jij al op jezelf (of samen) of nog bij je ouders in?
Liefs, 
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.