Hoe kies je kleuren voor in huis?

Hoe kies je kleuren voor in huis

 

Het is zeker niet makkelijk en meerdere mensen staan voor hetzelfde probleem. Hoe kies je kleuren voor in huis? Ik maak het regelmatig mee als verfspecialiste bij de Gamma dat mensen nog eigenlijk helemaal niet weten welke kleur ze hun muren willen schilderen. Even snel een keuze maken in de winkel, maar is dat nou echt wat je wilt?

 

Als ik zou zeggen dat het heel gemakkelijk was en dat er een trucje voor was dan zou ik liegen en dat doe ik niet. Het is en blijft moeilijk om een kleur uit te kiezen voor in je huis (of zelfs voor je kamer is het zeker niet makkelijk). Waarom denk je dat het beroep van interieur adviseurs bestaat ;)?! Ik ben zeker geen interieur adviseur (al heb ik wel ooit een studie geprobeerd te volgen) maar ik kan je wel wat tips geven. Vooral gebaseerd op hoe ik het zelf vaak doe.

 

Stijl

Er zijn genoeg interieurstijlen, heel Pinterest staat er vol mee en vaak spelen de verfmerken er ook op in. Neem nou Flexa die elk jaar een trendkleur bedenkt en hieromheen een heel kleurenpalet maakt. Er is genoeg inspiratie te vinden op internet, in verschillende tijdschriften of bezoek eens de VT Wonen & Designbeurs (voorheen de Woonbeurs). 
Interieurstijlen hebben vaak wel een bepaald kleurenpalet. Neem nou een industriële stijl, vaak gaat dat gepaard met zwart, grijs en bruine tinten. Af en toe een ‘effectkleur’ erbij zoals bijvoorbeeld de kleur staal blauw. 

 

Hoe kies je kleuren voor in huis?

Ruimte

Om wat voor ruimte gaat het? Je kan natuurlijk elke kleur overal gebruiken maar dat heeft wel effect op hoe de ruimte oogt. Ga je voor donkere kleuren, dan lijkt de ruimte al gauw erg klein. Heb je veel lichtinval dan maakt het niet zo heel erg uit. Maar komt er amper licht naar binnen dan toont het erg donker en ben je eerder geneigd een lamp aan te doen. Je kan ook spelen met lichte en donkere kleuren. Maak vlakken op de muren of verf banen op de muur die net niet tegen het plafond aankomen. 

 

Favoriete kleur

Misschien een tip die erg voor de hand ligt, maar weinig mensen denken er eigenlijk aan. Wat is je favoriete kleur? Deze kan je natuurlijk ook prima gebruiken voor de ruimte! Ga voor ton-sur-ton en speel met de contrasten van de kleur. Je kan natuurlijk ook in verschillende ruimtes je favoriete kleur anders gebruiken. Voor de woonkamer zou je een muur kunnen schilderen, in de slaapkamer een nachtkastje en in een studeerkamer/ hobbykamer het bureau of misschien zelfs een lamp!
Speel met kleur (wel je favoriete kleur dan hè)!

 

Kleurtesters

Veel bouwmarkten hebben van die handige kleurkaartjes, sommige een groter kaartje en bijvoorbeeld bij Histor en Flexa een hele strip van dezelfde tint. Neem een paar kaartjes mee, plak ze met afplaktape op de muur (een beetje verspreid, ongeveer 2 a 5 cm afstand) en bekijk ze met divers licht. ’s Ochtends lijkt een kleur al heel anders dan ’s avonds als je de sfeerverlichting aan hebt. Het maakt ook veel uit of het zonnig is of dat het een typisch Nederlandse dag (lekker grauw) is.
Tegenwoordig kan je ook kleurtesters halen bij bouwmarkten, dit is een kleine hoeveelheid van de kleur om het te testen. Bij de Gamma waar ik werk kan ik zelfs kleurtesters mengen! Muurverf, krijtverf of lakverf; er is veel mogelijk tegenwoordig! 

 

Hoe kies je kleuren voor in huis?

Moodboard

Ben je er helemaal nog niet over uit wat je nou precies wilt voor stijl en vooral voor kleur? Maak dan een moodboard, verzamel zoveel mogelijk plaatjes, quotes of kleur en zoek uit wat je bij elkaar vind passen. Als je er actief mee bezig bent (dus echt een moodboard maken door plaatjes op te plakken) zul je al snel resultaat zien. Bij een site waar je moodboards kunt maken (Pinterest bijvoorbeeld) zie je vaak teveel dingen waardoor je wat langer nodig hebt om echt een stijl of kleur te vinden. Ook als je een kleur zoekt op internet zal dat een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Vertrouw nooit zomaar je scherm wat kleur betreft! Kleuren op een scherm zijn anders samengesteld dan verf (te ingewikkeld verhaal om hier even snel te vertellen).

 

Basic

Als je er echt niet uit komt kan je ook voor een basic stijl gaan. Zwart, wit en grijs zijn je basis en kleur kan je door middel van decoratie toevoegen aan je interieur. Misschien weet je na een tijdje wél welke kleur je wilt omdat je telkens bezig bent met de kleuren van accessoires. Of je vind het wel prima zo, want dat is natuurlijk helemaal niet erg! Doe vooral waar jij je goed bij voelt en volg niet zomaar trends als je dat eigenlijk niet wilt. Het is tenslotte jouw interieur!

 

 

 

Ook al ben ik geen interieur adviseur, ik kan echt door blijven ratelen over kleur. Ik heb gewoon een zwak voor kleur (en dat terwijl zwart aan de macht is in mijn kledingkast). Hoe moeilijk het ook is… Hoe kies je kleuren voor in huis? Dat kan eigenlijk niemand voor jou beslissen. Dat is ook een reden waarom ik die studie tot interieur adviseur niet heb afgemaakt. Ik wil mensen niet aandringen wat ze beter kunnen doen, mensen moeten zelf vrij zijn om hun keuzes te maken. Helpen kan wel, door inspiratie te delen, en tips te delen. En dat doe ik graag bij de Gamma. Welkom in mijn wereld als verfspecialiste.
Dat zeg ik.
Gamma.
Liefs, 
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.