Cosplay: Wat is cosplay precies?

Wat is cosplay

 

Een – poging tot – duidelijke uitleg over wat cosplay nou precies is. Ik heb het namelijk wel erg vaak over cosplay, en misschien weten jullie niet eens wat het eigenlijk is! In de toekomst wil ik wat vaker gaan bloggen over cosplays en conventies en lijkt het me een stuk makkelijker voor jullie als het onderwerp cosplay een stuk duidelijker is. Dus wat is cosplay nou precies?

 

Dit zal deel 1 zijn van een aantal artikelen die gaan over de uitleg van cosplay, conventies en hoe ik bij cosplayen en conventies ben gekomen. Dat laatste is al een stuk persoonlijker maar laten we gewoon eens gaan beginnen met de ‘basics’. Cosplay is vooral de laatste tijd echt een groeiende cultuur. Voornamelijk door ‘nieuwe’ evenementen zoals Comic Con is het iets waar veel mensen nieuwsgierig naar worden. Maar er zijn zoveel meer conventies dan een Comic Con! Later daarover meer 😉

 

Cosplay

De betekenis van cosplay (kosupure in het Japans) – althans volgens de oh zo grote Wikipedia – is een vorm van performance art waarbij je kleding en accessoires gebruikt om een bepaald character uit te beelden. Zo’n character kan van verschillende bronnen zijn; o.a. manga, anime, comics, games en films. 
Het woord cosplay is ontstaan in 1983 van de woorden Costume (kosu) Play (pure). Het woord werd gebruikt voor een artikel in het tijdschrift ‘My Anime’ maar dat klonk niet zo goed in het Engels dus werd het veranderd in ‘Operation Cosplay’. Het woord kan dan wel vanuit Japan komen, het idee komt oorspronkelijk uit Amerika. 

 

Wat is cosplay

Oorsprong

Het was al een oude gewoonte om met Halloween een outfit te dragen en sinds de tweede helft van de jaren 60 werden ook gedurende Sciencefictionconventies outfits gedragen die characters uitbeelden die voorkomen in bijvoorbeeld Star Trek. De Scienefictionconventies werden in Japan beïnvloed door de WorldCon Sciencefictionconventie die voornamelijk in Amerika gehouden werd in de jaren 60 en 70. Zo werd er in Japan voor het eerst gecosplayed op een conventie in 1974. Later in 1978 was er een misverstand en werd er voor het eerst een anime gebaseerde cosplay gedaan. Rond het jaar 1985 nam de cosplay hobby een vogelvlucht in Japan toen mensen erachter kwamen dat het een gemakkelijke hobby was. 
En eigenlijk pas sinds de jaren 90 is de Japanse vorm van cosplay ook bekend geworden in de westerse wereld. 

 

Een hechte groep

De Nederlandse en Belgische cosplay community zijn best hecht. Zo zijn er verschillende groepen op facebook, waarbij mensen tips & tricks uitdelen of gewoon hun nieuwste cosplay outfit willen showen. Bij deze groepen worden ook de evenementen en conventies gedeeld. Voordat er een evenement of conventie is wordt er een topic gestart en gevraagd in welke outfit je komt. Zo kunnen liefhebbers van dat ene character ‘plannen’ wanneer ze met je op de foto willen bijvoorbeeld. Of de characters die bij een bepaalde game horen die zich zo verzamelen voor groepfoto’s. 
Het zijn niet zomaar wat mensen, bij de grootste conventies in Nederland komen er namelijk wel meer dan 5000 mensen bij elkaar om deze leuke hobby met elkaar te delen. 

 

Wat is cosplay

Reden

Er zijn verschillende redenen waarom mensen cosplayen en dat verschilt echt per persoon (in een ander artikel vertel ik mijn redenen). Het uiten van een fandom, de waardering voor een bepaald character uit een anime, manga, comic, game of film. Je inleven in een bepaalde rol. Een dagje even iemand anders zijn, dus eigenlijk het even ‘ontvluchten van de realiteit’. Maar op deze manier kan het veel minder kwaad dan bijvoorbeeld mensen die de realiteit proberen te ontvluchten door alcohol of drugs. 
Cosplay is een hobby waarbij je je creativiteit de vrije loop kan laten. Veel cosplayers maken namelijk zelf hun cosplay!

 

Creatief

Er zijn talloze creatieve onderdelen bij cosplay. Het maken van de cosplay door te werken met verschillende soorten materialen, of zelfs machines (naaimachines en tegenwoordig ook zelfs 3D printers). Creatieve manieren bedenken hoe je een bepaald deel van je outfit wilt dragen en hierna verder bedenken hoe je dat gaat maken. Er gaat een hoop creatief gepuzzel aan vooraf wil je zelf een cosplay maken. 
Naast een outfit zijn er ook vaak accessoires, denk aan sieraden of wapens (‘props’) die zelf gemaakt worden. Hiervoor worden ook weer veel verschillende materialen gebruikt. Denk aan hout, klei of zelfs foamplaten en thermoplastic. 
Zelfs cosplayers die hun outfit niet zelf maken zijn creatief bezig, je wilt uiteindelijk dat het totaalplaatje klopt dus wat meer tijd besteden aan haar en make-up kan geen kwaad.

 

Wat is cosplay

Voor jonge mensen

Fout. Cosplay is niet per se voor de jonge doelgroep van 15-20. Cosplay is voor alle leeftijden, jong of oud het maakt niet uit. Er wordt meestal wel aangeraden om een cosplay te kiezen wat bij je leeftijd (of gedrag) past. Maar in principe kan alles gewoon. Ook kan je er altijd mee beginnen. Zoals ik zei; er zit geen leeftijd aan gebonden dus je hoeft niet te denken: “oh maar ik ben al zo oud, ik kan er nu niet meer aan beginnen”. Als het je leuk lijkt en de community trekt je aan; waarom zou je het dan niet doen? Het is juist leuk dat het zo’n diverse community is, er zit juist van alles tussen. Leeftijd, beroep, huidskleur, cultuur het maakt allemaal niet uit. Cosplay is een hobby die voor iedereen mogelijk is. 

 

 

Zo, dit zijn in ieder geval de basics die je moet weten over cosplay. Het voelt voor mij nog niet helemaal als een kloppend verhaal maar als ik jullie alles in één keer vertel, dan heb je wel een hele dag nodig om alles door te lezen. Als het niet langer is. Volgende keer leer je weer meer over cosplay en de gehele community. 
Hopelijk denk je nu niet meer: “Wat is cosplay nou precies?” maar is het een stuk duidelijker geworden! 
Liefs, 
Dinja

 

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

2 reacties op “Cosplay: Wat is cosplay precies?”

  1. Leoniae schreef:

    Super interessant :)! Leuk om te lezen :)!
    Xxxx, leoniae

Geef een antwoord

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.