Personal: Maart No Buy maand

No Buy maand

 

Hashtag baal. En waarvan? Ik baal ontzettend van mijn uitgaven, en dan heb ik het niet over mijn vaste lasten. Ik heb me de afgelopen tijd een beetje laten gaan, een prulletje hier en daar gaat nog wel dacht ik. Maar bij elkaar opgeteld is het toch een aardig bedrag. Genoeg gekke uitgaven, het is tijd voor een No Buy Maand!

 

Dit is niet de eerste keer dat ik een No Buy Maand moet inschakelen. En vaak is dat ook rond dezelfde periode dus ik kan de schuld gaan geven aan de winter! Maar ik kan van alles en iedereen wel de schuld gaan geven, dat heeft geen zin want ik moet gewoon niet zoveel uitgeven. Tijd om een stop op mijn portemonnee in te zetten, ik wil deze maand geen prulletjes kopen. Niet teveel snacks als ik onderweg ben en ook géén tijdschriften ook al zijn ze zó leuk. Aan de ene kant wil ik wel graag dingen kopen, maar ben ik nou écht zo gelukkig van al die dingen? Ik wilde juist gaan minimaliseren maar door dat verhuizen lijk ik dat wel een beetje te zijn vergeten. 

 

No Buy maand

Onderweg:

Zoals ik al zei, als ik met de trein ga reizen of ik kom op een andere manier langs het station dan wil ik altijd wel iets kopen. Of het nou een heerlijke beker Starbucks koffie is of een lekker kaasbroodje van de Kiosk (die zijn overigens wel het lekkerst), ik koop het wel. Dit wil ik anders aanpakken, gewoon niks kopen op het station! Het is vaak 10x zo duur als in een normale supermarkt en van teveel snacken kom ik juist aan (wat weer probleem nummero 2 is). Dus van tevoren gewoon wat van huis meenemen, een broodje of een lekker koekje en natuurlijk een flesje water.

 

Boodschappen:

Van tevoren moet ik gewoon een lijstje maken. Spullen kopen die in de aanbieding zijn is leuk en voordelig maar heb je het daadwerkelijk ook écht nodig? Net zoals mijn leuke lieve Scoupy app, er staan leuke dingen tussen hoor maar of ik ze nou echt nodig heb… Kijk de spullen waarvan ik het geld helemaal terug krijg zijn natuurlijk wel de moeite waard. Dat is dan tenslotte gratis. 
En ik moet dan ook vaker gaan kijken naar budgetvriendelijke merken. Ik neem even een voorbeeldje; van Knorr zijn er opkikkertjes (een soort bouillon) maar die zijn er vast en zeker ook wel van een B-merk. Al koop ik de opkikkertjes vaak bij Kruidvat waar ze dan veel goedkoper zijn. 

 

Prulletjes:

Ik heb de afgelopen paar weken een aantal knutselspulletjes gehaald, nu heb ik wel meer dan genoeg. Dit mag ik gewoon niet meer kopen. En ik geef mezelf wel een paar uitzonderingen: het mag wel als er een donut op staat of als het écht heel voordelig is. Qua andere spulletjes moet ik ook echt op m’n uitgaven letten. Er ging namelijk al teveel geld naar Pokémonkaarten. Vanaf deze maand wil ik het gaan omdraaien, de kaarten die ik dubbel heb of niet leuk vind wil ik gaan verkopen (zoek je nog wat, aarzel niet en vraag of ik het heb. Alles zit bij mij op Pokédex nummer gesorteerd). 
Spullen voor in huis heb ik nu helemaal niet nodig. Ik woon tijdelijk bij mijn moeder want een sociale huurwoning vinden die nog een beetje aan mijn eisen voldoet is echt een ramp in Utrecht. Dat scheelt op dit moment wel geld want ik heb niks nodig voor in huis. Maar ook hier maak ik kleine uitzonderingen: iets met donuts mag en ook waxtarts mag. 

 

No Buy maand

Kleding:

Hier geldt misschien wel de strengste regel; niks kopen! Iets dat kapot gaat (zoals een jas of schoenen) mag een vervanger krijgen maar de rest is niet noodzakelijk. Ik heb genoeg kleding, en zoveel zelfs dat ik moet gaan opruimen (hoeveel kleding kan een mens dragen, ik geloof niet dat ik 5 shirtjes tegelijk kan dragen). En dat opruimen is ook een dilemma, maar daarover ga ik nog een apart artikel maken. 
Voorlopig heb ik ook genoeg sokken, onderbroeken en basis tops (voor tijdens werk). Over werk gesproken, als ik nou weer meer wordt ingepland dan zijn er meer dagen dat ik werkkleding draag waardoor mijn eigen kleding niet zo snel slijt. 
Ook al gaat deze categorie lastig worden want wij vrouwen shoppen maar al te graag nieuwe kleding, toch moet ik het een maand volhouden.

 

 

 

Soms ben ik wel een softie hoor, en geef ik mijn geld gemakkelijker uit dan anders. Dan kan ik gewoon niet streng tegen mezelf zijn. Maar toch ga ik het proberen! Ik ga gewoon mijn stinkende best doen! En ook wil ik proberen om weer wat met Marktplaats te gaan doen, ik heb nog het één en ander wat ik kan verkopen (waaronder dus ook een paar Pokémonkaarten). 
Waar geef jij – zonder erbij na te denken – geld aan uit?
Liefs, 
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

10 reacties op “Personal: Maart No Buy maand”

 1. Willeke schreef:

  Heel veel succes met je No Buy maand! Liefs, Willeke

  1. DinjaDONUT schreef:

   Bedankt, ik zal het nodig hebben 😉

 2. Mirjam schreef:

  Succes met je No Buy Maand, goed idee trouwens. Misschien moet ik dat ook eens proberen!

  1. DinjaDONUT schreef:

   Ik heb het wel eens vaker gedaan en het helpt echt als je even goed op je uitgaven moet letten!

 3. Judith Armande schreef:

  succes! gaat je vast lukken!

 4. Simone schreef:

  Vorige maand heb ik ook de No Buy Challenge gedaan. Hoewel ik wel aardig wist wat er in en uit ging, was het wel tijd voor even een reminder naar mijn uitgaven. Toch heeft dit weer echt wat opgeleverd en weer positief effect. Ik ben er ook van overtuigd dat je dit gewoon minimaal eens per jaar moet doen.

  1. DinjaDONUT schreef:

   Ja vind ik ook, even een wake-up call. Zo van: ‘Hee let op! Je geeft teveel uit’

 5. Eva schreef:

  Herkenbaar! Ik heb ook echt periodes dat ik veel geld uitgeef aan onnodige dingen. Bijvoorbeeld na werk voor in de trein een zakje chips of inderdaad Starbucks :’) Het is in ieder geval al goed dat je het doorhebt en er wat aan wilt gaan doen! Succes! Misschien nog een tip: kleding die je niet meer wilt verkopen op United Wardrobe 🙂

  1. DinjaDONUT schreef:

   Thanks voor de tip, ik heb het wel al eens geprobeerd maar denk niet dat mijn kleding verkoopt op United Wardrobe (al eens geprobeerd). Ik vraag nu mijn moeder of zij het wilt en anders naar de kringloop als het er nog goed uit ziet 🙂

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.