Uit in Utrecht: Elfia

Uit in Utrecht: Elfia

 

Weer terug van weggeweest is de categorie ‘Uit in Utrecht’! Deze keer deel ik een jaarlijks evenement dat bij kasteel de Haar (in Haarzuilens) wordt gehouden. Sinds 2011 ga ik elk jaar naar Elfia, of Elf Fantasy Fair zoals het vroeger heette. De eerste keer keek ik erg mijn ogen uit naar allerlei soorten outfits en nog steeds bewonder ik de creaties die mensen voor dit evenement maken. Zelf draag ik ook een outfit om lekker gezellig mee te doen! Maar niet alleen zijn de mensen te bewonderen, ook kan je door de tuinen van kasteel de Haar lopen die erg mooi zijn aangelegd.

 

Vooral als je een beetje weg bent van fantasy/ middeleeuwen/ games/ manga en anime is het zeker wel een bezoekje waard. Voor de editie in Haarzuilens moet je nog even wachten (die is jaarlijks rond april namelijk) maar als je niet kan wachten dan zou je ook nog een bezoekje kunnen brengen aan de Elfia in Arcen, die meestal eind september wordt gepland. 

 

Uit in Utrecht: Elfia

Wat is er te doen?

Veel. Geloof me. Naast dat je een hoop hebt om te bekijken (lees: alle creatieve outfits en toffe cosplays van de bezoekers) zijn er ook een hoop kraampjes vol met koopwaar. Edelstenen, boeken, fantasy kleding, pruiken, plushies, replica wapens, noem maar op. Er zijn regelmatig mooie kunstwerken te koop, en een hoop accessoires voor bij je outfit. Ook zijn er genoeg kraampjes met een divers aanbod van eten en drinken dus eigenlijk hoef je gewoon helemaal niks mee te nemen (behalve een dikke portemonnee). En wat heel uniek is; er wordt mede verkocht (geen alcohol onder de 18!) met verschillende smaken. Je kan gratis proeven zodat je hiervan een fles kan kopen. Niet dat je een fles koopt zonder te weten hoe het smaakt…
En mocht je na een paar rondjes lopen zijn uitgekeken, dan kan je ook altijd nog een kijkje nemen bij optredens, lezingen en ook worden er zo af en toe kleine shows gegeven (zo hebben wij zondag een piraten show bekeken).

 

Uit in Utrecht: Elfia

Wat is er te eten/ drinken?

Zoals ik net al aangaf, er is genoeg te eten en te drinken. Zo kan je op 5 plekken eten/ drinken halen, en als je nou denkt dat je een lekker belegd broodje gezond kan bestellen dan heb je het mis. We zijn wel bij een fantasy festival, dus daar hoort ook speciaal eten bij. Van vleesspiezen en braadworsten tot flammkuchen en wafels. Elk jaar haal ik een karamel appel, een zoete maar toch gezonde snack! De prijzen zijn wel wat aan de hoge kant maar hoe vaak maak je dit nou mee, het evenement is in Haarzuilens maar eens per jaar en dan heb je nog de editie in Arcen die ook eens per jaar is.
Als je dorst krijgt kan je natuurlijk ook drinken halen. Je hebt een aantal bijzondere drankjes, zoals mede maar ook is er bier te verkrijgen en genoeg frisdrank. Dit krijg je geserveerd in een stenen beker (wat trouwens echt heerlijk drinkt), waarvoor je statiegeld moet betalen. Neem je de beker mee naar huis dan krijg je natuurlijk geen geld terug maar je kan er ook voor kiezen om de beker gewoon weer in te leveren. Op de bekers van de frisdrank (beter bekend als medebekers) staat het logo van Elfia. Gelijk een leuk souvenir om mee te nemen (zo heb ik al 2 bekers thuis staan).

 

Uit in Utrecht: Elfia

Maar ik ken helemaal niemand…

Geen probleem! Op Facebook zijn er genoeg groepen (zoals CosplayNL en op één van de evenementen pagina’s van Elfia) te vinden waar veel gezellige mensen te vinden zijn die heus wel samen rond willen lopen. Of als je besluit om alleen naar het evenement te gaan dan zijn daar genoeg mensen te vinden waar je wel een praatje mee kan maken. De sfeer tijdens Elfia is altijd erg gezellig en je merkt gewoon even niks meer van de ‘normale’ buitenwereld. Het is net alsof we één grote familie zijn!
Je kan trouwens ook een praatje maken als je van iemand een foto maakt, zeg wat over de outfit of vraag of het hun eerste keer is dat ze naar Elfia gaan. Binnen no time heb jij een groepje gevonden waar je vast wel mee mag rond lopen.

 

Uit in Utrecht: Elfia

 

Zoals je waarschijnlijk hebt gelezen heb ik ook dit jaar weer erg genoten van Elfia (en eindelijk ook weer eens wat foto’s gemaakt, de rest van de foto’s kan je vinden op mijn Facebookpagina). Het grote voordeel was het weer, hierdoor zijn we wel 7 uur lang op het festival terrein geweest! Hebben we nooit eerder gedaan omdat het meestal slecht weer was of er scheen zon maar was het gewoon ijskoud. Vooral vorig jaar was het niet zo’n succes; veel regen en er was op een gegeven moment zelfs een hagelbui. Als het nou altijd mooi weer is bij Elfia dan zal dit vast niet de laatste keer zijn geweest dat ik het evenement bezoek. Het verveelt gewoon nooit omdat je steeds weer nieuwe mensen tegenkomt met super mooie outfits en creaties. 
Ik hoop zelf dat ik volgend jaar mijn outfit iets kan aanpassen en dat Roy ook meegaat als piraat. 
Ben jij wel eens naar zo’n fantasy evenement geweest?
Liefs, 
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

6 reacties op “Uit in Utrecht: Elfia”

 1. Els schreef:

  Fijn dat je dit jaar zo genoten hebt :-).

  1. DinjaDONUT schreef:

   Elk jaar wel, maar door het mooie weer dit jaar extra veel genoten 😉

 2. Ziet er erg leuk uit zeg! 😀 Elfia wil ik zeker een keertje bezoeken, alleen had ik afgelopen weekend al andere plannen. Ik ben nog nooit bij een fantasyevenement geweest in de buitenlucht, maar aan alle foto’s te zien die ik bij jou en op Facebook voorbij heb zien komen, lijkt het me super! Voor die tijd wil ik dan wel een mooie cosplay hebben hoor, voegt wel wat toe aan de hele ervaring 🙂

  1. DinjaDONUT schreef:

   Het is zeker een aanrader (ze verkopen ook boeken!).
   Als je volgend jaar naar de Haarzuilens editie gaat moet je het even zeggen hoor, misschien komen we elkaar dan tegen 🙂

 3. Mijntje schreef:

  Hi Dinja,
  Wat Leuk! Hier wil ik ook wel eens heen. Is het duur?
  Ik was met mijn zusje mee naar de Midwinterfair in het Archeon. Daar liepen ze toen ook allemaal verkleed incl. mijn zusje als dark swan – emma van de tv serie once upon a time…
  Het was een heerlijk gevoel om daar rond te lopen…hoe gek sommige er ook verkleed waren. Het voelde als een grote familie. Zo gezellig en iedereen zo welkom. Dus dit Elfia lijkt mij dan ook echt errug tof zo te zien en lezen.
  En jij zag er erg stoer uit zo als piraat! Tot schrijfs en liefs,
  Mijntje.

  1. DinjaDONUT schreef:

   Toevallig heb ik net weer een kaartje gekocht en die was €22,- (voor de zondag), vind ik persoonlijk wel mee vallen 😉
   En het is inderdaad erg gezellig! Iedereen doet aardig tegen elkaar en heeft ook respect voor elkaar. Dit jaar ben ik er weer te vinden als piraat!

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.