Uit in Utrecht: Castellum Hoge Woerd

Tijdens Valentijnsdag ben ik samen met Roy naar een soort museum geweest. Ik heb al eerder een klein beetje over onze dag verteld maar vandaag vertel ik wat uitgebreider over dit ‘museum’. Want eigenlijk moet ik zeggen dat het een cultuurpark is. De entree is gratis en naast een museum (museum Hoge Woerd) is er ook een theater (Podium Hoge Woerd), een stadsboerderij (Steede Hoge Woerd) en een café-restaurant (Castellumcafé). Wij bezochten alleen het museum gedeelte, een klein gedeelte van de stadsboerderij en keken we naar het café restaurant.

Het cultuurpark Castellum Hoge Woerd staat in Leidsche Rijn (een vinex wijk in Utrecht) en is op 30 augustus 2015 geopend. Het ligt aan het begin van het Maximapark (of einde, net hoe je het wilt zien).
Er zijn genoeg parkeerplekken aanwezig en ook voldoende plekken waar je je fiets neer kan zetten. Met het openbaar vervoer kan je er ook komen maar dan moet je nog wel een klein stukje lopen via de Groenedijk. Pak bus 26, of 126 en stap uit bij de halte ‘De Woerd’.
Voor ons is het wel erg makkelijk en lopen we er gewoon heen. We hebben dit gebouw opgebouwd zien worden en na de opening was het elke keer redelijk druk. Wij waren dus nieuwsgierig geworden en besloten om met Valentijnsdag maar eens even een kijkje te gaan nemen.

Het gebouw ziet er – ondanks de vorm – vrij modern uit. Naar mijn mening hadden ze het gebouw beter met ouderwetse stenen kunnen bekleden, dat vond ik beter bij het hele thema passen. Maar door het uiterlijk trekt het wel bezoekers aan (waaronder wij dus ook) die nieuwsgierig zijn naar wat er binnen te vinden is. En zodra we naar binnen lopen, komen we erachter dat het hele bezoek gratis is. Maar mocht je een rondleiding willen, het theaterprogramma bezoeken of aan een activiteit mee willen doen dan moet je daarvoor wel betalen. Ook voor het eten en drinken in het Castellumcafé moet je natuurlijk wel betalen.

Het museum was nog een beetje een speurtocht, aangezien er niet overal duidelijk staat aangegeven waar je heen kan en wat je kan doen. Ondanks dat hebben we toch alles kunnen vinden (we zijn avontuurlijk). Bovenop de verdedigingswallen kan je lopen en naar binnen bij 4 torens. In deze torens liggen wat archeologische vondsten die ze op hebben gegraven tijdens de bouw van Leidsche Rijn.
Ook staan er in elke toren wat schermen waar je kan zien hoe het er 2000 jaar geleden uit zag.
Het was (nog) niet veel maar het was best interessant.

Bij elke toren kan je naar beneden waar nog meer archeologische vondsten liggen. Ook kan je via grote deuren naar buiten, naar de binnenplaats toe.
Wij liepen een stuk door de gangen en kwamen uiteindelijk uit bij dieren! Er stonden een paar koeien, varkens, vogeltjes maar er waren ook cavia’s te vinden. Voor de cavia’s hadden ze een soort kasteeltje gemaakt zodat ze er in konden gaan zitten. Super leuk!

Hierna liepen we door naar het museum gedeelte, een grote ruimte waarin een oud Romeins schip staat. Deze is gevonden in 1997 en opgegraven in 2003.
Rondom het schip word de geschiedenis ervan verteld en ook over de opgraving. Je kan ook de boot van bovenaf bekijken, dan kan je zien hoe het er van binnen uit ziet. Boven zijn er ook wat archeologische vondsten te vinden en ook de zalen voor het theater (die zaten dicht omdat er geen voorstelling was).

Loop je weer naar beneden, langs het schip dan kom je terecht bij het Castellumcafé. Wij zijn hier niet gaan zitten omdat wij ergens anders gingen zitten om wat te drinken. Het wel leuk dat ze hier aandacht aan geven, dat trekt natuurlijk meer bezoekers en mocht je na een theatervoorstelling gezellig een drankje willen dan kan dat gewoon! Omdat het winter is kon je nu alleen binnen zitten maar in de zomer kan je lekker buiten zitten en genieten van het weer.

Wij liepen langs de andere kant van het schip weer richting de uitgang, maar we kwamen nog wat kleine activiteiten tegen. Zo kon je een kleine ’tijdreis’ maken in Utrecht door te stappen op een plaat, er was een selfie activiteit aanwezig waar je met je hoofd door een gat moest en met je mobiel in de spiegel een foto moest maken (zo ‘leek’ het net alsof je oude kleding aan had) en er was ook een soort spelletje te vinden waarmee je een boot kon besturen.


Conclusie:
Oké het is dan wel gratis, maar zodra je alle archeologische vondsten hebt gezien ben je er ook wel klaar mee. Er waren ook veel gedeeltes in het gebouw te vinden die nog geen doel hadden, of dit nog komt is onduidelijk. Binnen een half uurtje ben je wel door het hele gebouw heen.
Het is wel leuk dat ze die opgegraven vondsten delen, dat geeft toch een beetje de geschiedenis weer van het gebied. Maar ondanks alles wat er lag, mistten wij gewoon nog wat.
Maar ja, het is gratis dus als je interesse hebt in de geschiedenis van Leidsche Rijn dan is het wel een bezoekje waard. Ik zou alleen wel wachten tot het wat mooier en warmer weer is, dan kan je ook wat fijner buiten lopen.
Wij geven dit cultuurpark een 6/10!

Welk museum is jouw favoriet?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

2 reacties op “Uit in Utrecht: Castellum Hoge Woerd”

  1. Daisy Lauffer schreef:

    Sonnenborgh in Utrecht is leuk! Je kan er allemaal proefjes doen, en je zit in de buurt van het Lepelenburg, een ontzettend gezellig parkje (vooral in de zomer).
    Maar het ziet er mooi uit! Ben er zelf nog nooit geweest, maar wie weet. 🙂

    1. DinjaDONUT schreef:

      Daar ben ik nog niet geweest, moet ik ook eens een keer heen gaan 😀

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.