Spare some change? [Tips]

Soms verdient een oud blog bericht het om in een nieuw jasje gestoken te worden. Zo ook een oud blog artikel vol met tips om geld te verdienen! Het artikel had ik in 2013 geschreven, en kon wel een “Pimp my Ride” gebruiken.
Dus heb je naast je werk (of bijbaan) nog wat extra centjes nodig, of wil je gewoon wat besparen? Ik heb een paar handige tips voor je!

Besparen:
1. Goedkopere abonnementen.
Schaf al je abonnementen af, of wijzig het naar een standaard abonnement. Zoals je tv abonnement, mobielabonnement of abonnementen op tijdschriften. Je kan er echt flink op besparen. Zelfs je abonnement op Spotify kan je opzeggen, het is namelijk gratis te beluisteren alleen moet je wel af en toe naar reclames luisteren.

2. Budget!
Waarom zou je al die dure merken kopen? Laten we eens kijken naar de boodschappen, een huismerk is heus niet slecht hoor (anders mocht het niet eens in de winkel staan). Vaak smaken ze nog veel beter dan zo’n duur merk. En het bespaart veel geld!
En kleding hoef je toch ook niet per se van een duur merk te kopen? Persoonlijk vind ik dat echt het geld niet waard, liever een paar goedkopere T-shirt zodat je kan afwisselen dan één duur T-shirt.

3. Koop niet teveel.
En dat geld voor alles. Boodschappen (neem een boodschappenlijstje mee en houd jezelf eraan), kleding en prulletjes bij de Action. Het is echt niet allemaal nodig.
Je kan maar één outfit per dag aan en hoe vol staat je vensterbank wel niet met al die Action prulletjes?

4. Gratis spullen.
Via Facebook en soms ook via Marktplaats bieden mensen gratis spullen aan. Ze willen er vanaf, gebruiken het niet meer of hebben het ooit eens cadeau gekregen. Wie weet is het net iets wat je nodig hebt.

5. Fiets ‘m erin.
Oftewel, neem gewoon vaker de fiets. Of ga vaker lopen (past misschien wel goed bij je nieuwe voornemen). Het scheelt weer benzinegeld of weer een hap geld van je OV chipkaart.

6. OV abonnement. 
Mocht je veel en lang reizen, dan is zo’n OV abonnement misschien wel wat voor je. Er bestaan abonnementen voor bus, tram, metro en voor de trein.
Zelf heb ik een Dal Voordeel abonnement en ik heb het geld (de kosten van het abonnement) er binnen een paar maanden al uit.

7. Koop geen loten. 
Krasloten, loten van de Staatsloterij of van een andere loterij. Het klinkt misschien wel leuk, maar kijk eerst eens naar de winkans.

8. Huishoudboekje.
Houd een huishoudboekje bij. Dit kan je met de hand schrijven, digitaal noteren of download een app. Zo kan je zien wat je allemaal (onnodig) uitgeeft.

9. Sparen.
In de vorm van zegeltjes, punten of kortingsbonnen (à la Extreme Couponing). Als je slim spaart dan scheelt het soms erg veel geld. Denk eens aan de DE punten, als je er veel hebt gespaard kan je ze zelfs inwisselen voor een Senseo apparaat!

10. Wees actief.
En dat hoeft niet in een sportschool. Dat kost zoveel geld, wat onnodig is want het is allemaal gratis te doen! Opdrukken, hardlopen, gewichtheffen met zware boeken, aerobics op de trap, en zo zijn er nog veel meer verschillende workouts te vinden op internet.

11. Nog meer gratis spullen.
Hiervoor moet je goed opletten. Soms delen ze nog wel eens gratis spullen in een winkelcentrum uit, op een station of in een supermarkt.
Ook online kan je gratis spullen krijgen, zoek eens op gratis proefmonsters of neem een abonnement op de Douglas newsletter, daar krijg je zo af en toe een bon om een gratis sample op te halen.

12. Boekenwurm.
Lees je veel boeken, dan is een abonnement bij de bibliotheek misschien wel erg handig. En nee, dat is totaal niet suf of ouderwets! Zo hoef je gewoon geen dure boeken meer te kopen.
Wil je de boeken wel houden? Ga dan eens langs de kringloopwinkel bij jou in de buurt.

13. Over kringloopwinkels gesproken…
Ga gewoon eens een keer langs! De meeste kringloopwinkels hebben erg veel spullen, en soms ook unieke en zelfs waardevolle spulletjes.
Als je net op jezelf gaat wonen is het trouwens een goede aanrader om al je servies daar te halen. Het scheelt zoveel geld!

14. Dagje uit?
Neem dan eens eten, drinken en snacks van thuis mee! Onderweg of op een pretpark is het vaak 3 keer zo duur! En wil je een leuke souvenir, neem dan een foto (of vraag iemand een foto te nemen). Die kan je thuis uitprinten of laten printen op verschillende leuke items (een foto op hout, een mok of een leuke sleutelhanger).

Geld verdienen:
15. E-mails lezen.
Ja echt waar, je kan met e-mails lezen al geld verdienen! En zelfs nog meer geld verdienen als je online wat vragenlijsten invult. Zelf zit ik bij Euroclix en Qassa, ik heb bij beide al een keer een uitbetaling aangevraagd en ook het geld daadwerkelijk gekregen, dus ze zijn betrouwbaar!

16. Talenten benutten.
Heb je een (verborgen) talent? Maak er je werk van! Organiseer een cursus of verkoop je kunstwerken. Al voor een kleine vergoeding kun je andere mensen laten zien hoe jij een taart mooi versiert of hoe je aquarelverf het beste kan gebruiken.

17. Goed zoeken.
En vinden, maar dat is vaak wel lastig. Maar goed, kijk gewoon eens wat vaker om je heen of op de grond. Soms vind je de leukste spullen, of net dat briefje van 10.
Zo heb ik al een paar keer wat geld gevonden, en zelfs een paar leuke decoraties voor in huis (omdat mensen het bij het afval hadden neergezet, die dombo’s).

18. Recyclen is goed!
Goed voor het milieu maar het kan ook goed voor je portomonnee zijn! Je kan van afval nog best een hoop leuke spullen maken. Kijk maar eens goed rond op Pinterest, er zijn genoeg DIY’s te vinden die gemaakt zijn van afvalmateriaal. Oud papier, plastic flessen, oude cd’s of kapotte kleren kunnen allemaal gebruikt worden.
Wie weet maak je nog iets leuks wat voor een leuk bedrag verkocht kan worden!

19. Sparen.
Het klinkt misschien raar, maar als je veel geld spaart krijg je ook veel rente! Dus extra geld!
Zet voor december (of houd even je bank in de gaten wanneer je je rente gestort krijgt) nog wat extra geld op je spaarrekening en profiteer van dat extra beetje geld.

20. Opruimen was nog nooit zo goed geweest.
Ruim je kledingkast, buffetkast, rommelkast, etc op. Helpt dat? Ja, want veel dingen die jij niet meer gebruikt, aan doet of niet meer past kan je verkopen op Marktplaats of op de rommelmarkt (en daarvoor heb ik zelfs nog een heel artikel vol met tips voor je).
Mocht je er echt heel snel vanaf willen, bied het dan in één grote partij aan.

Extra:
Hier volgen wat tips voor Marktplaats. Ik kom namelijk vaak genoeg slechte advertenties tegen, en die nodigen niet echt uit om te gaan kopen. Zorg dus voor een goede advertentie!
1. Zoek eerst altijd uit hoeveel het item waard is wat je wilt verkopen. Misschien heb je het wel nieuw voor €100,- gekocht maar als dat 5 jaar geleden is, is het soms wel wat minder waard.
Tenzij het één of andere limited edition was, dan heb je nog kans dat het ineens veel meer waard is!
Maar mijn tip hierbij is dus: vraag niet teveel voor je verkoopwaar, vooral als dat het niet waard is.

2. Zorg voor goede foto’s. Even snel een fotootje met je smartphone ’s avonds laat geeft natuurlijk een veel mindere kwaliteit dan even je camera pakken en wachten tot je overdag een foto kan maken. Mocht dat niet in je planning passen, zorg dan dat je een goede lamp hebt die de boel goed verlicht (studiolamp/ flitser werken goed, maar zelfs een bureaulampje kan goed resultaat opleveren).

3. Een duidelijke titel en een goede verkooptekst voorkomen verwarring en zorgen ervoor dat mensen wat sneller vertrouwen in de advertentie krijgen en daardoor het product willen kopen.
Slecht voorbeeld:
Titel: “mooie schoenen.”
Tekst: “mooi, lopen goed.”
Beter voorbeeld:
Titel: “Mooie zwarte laarsjes, maat 39.”
Tekst: “Zwarte laarzen, maat 39. Ooit gekocht bij VanHaren. Zeer weinig gedragen, verkeren nog in een goede staat.”

4. Maak duidelijke afspraken met de kopers. Geen dingen beloven aan mensen terwijl je het item eigenlijk allang hebt verkocht. Maak ook een duidelijke afspraak of iemand het komt halen, of dat ze verzendkosten moeten betalen als het verzonden moet worden.
Wees gewoon duidelijk.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Of je het nou nodig hebt of niet, zo’n extra zakcentje is altijd wel fijn, toch?! Daar kan je weer spullen van kopen die op je nieuwe (nieuwjaars-) wishlist staan!
Heb jij nog verkooptips voor Marktplaats?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

8 reacties op “Spare some change? [Tips]”

 1. Petra schreef:

  Dit soort artikelen verdien zeker af en toe een nieuw jasje….het zijn supergoede tips,….wat wel vaak met besparen is, …..je moet geduld hebben, voordat je het rendement gaat zien van je al bespaarpogingen, maar als je het eenmaal gaat merken is het ook veel makkelijker vol te houden….

  1. DinjaDONUT schreef:

   Inderdaad, ik ben het helemaal met je eens 🙂 !

 2. Bij de Douglas gratis testers??!! (ok, ben er elke week te vinden xD)
  Wij zijn nu ook weer hard aan het sparen. Het is altijd handig wat geld te hebben en voor de zomer komt het ook wel goed uit 🙂

  1. DinjaDONUT schreef:

   Ik vind het zelf altijd fijn om een reserve te hebben (mocht er van alles kapot gaan dan heb je in ieder geval het geld om een nieuwe wasmachine te kopen).

 3. Sanne Peters schreef:

  Super handige tips, een beetje geld sparen is altijd fijn 😀

 4. Eva C. schreef:

  wooww wat een hoop tips ! Wel handig allemaal. Ik wil zelf ook at zuiniger met mijn geld omgaan komende tijd 🙂 Nog een tip voor marktplaats als je kleding wilt verkopen: gebruik in je titel de afkorting EGF. Dit staat voor Elle Girl Forum en zo kunnen mensen gerichter zoeken en verkoop je sneller 🙂

  1. DinjaDONUT schreef:

   Ik vroeg me al af wat die afkorting betekende bij advertenties 😉 handig zeg!

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.