DIY: Ondergrond voor een kerstdorp

Ondergrond voor een kerstdorp

In een vorig blog artikel heb ik het al eens vermeld; ik heb een ondergrond gemaakt voor het kerstdorp (jeweetwel, van die miniatuur huisjes van Luville, Lemax of Dickensville). Ben je ook een fan van kerstdorpjes en wil je een simpele ondergrond? Volg dan mijn DIY en maakt je eigen ondergrond voor een kerstdorp.

Wat heb je nodig?

 • een onderplaat, dit kan van hout of karton zijn
 • kartonnen doosjes, en/of wc-rolletjes
 • hobbylijm
 • behanglijm
 • kranten
 • latex, muurverf of een grotere hoeveelheid witte acrylverf
 • acrylverf
 • kwasten

  Naar eigen smaak kan je nog toevoegen:
 • nep mos
 • nep sneeuw
 • zand

Stap 1

Neem de onderplaat en vogel een beetje uit waar je de doosjes op de plaat wilt. Het is handig als je van tevoren een schets maakt van hoe je de ondergrond wilt hebben. Met wc-rolletjes kan je tussen grote ruimtes een soort dal maken. Zodra je tevreden bent, plak je de doosjes en wc-rolletjes vast met hobbylijm.

Ondergrond voor een kerstdorp

Stap 2

Scheur wat stroken van kranten, hoeft niet precies als het maar fijne stroken zijn zodat je dit op de ondergrond kan plakken door middel van papier-maché. Maak de behanglijm aan met water volgens het pakje, maar doe dit met mate zodat je uiteindelijk geen lijm hoeft weg te gooien.
Pak een strook krant en doop hem in de behanglijm, plak deze vervolgens vast op de kartonnen doosjes. Ga verder totdat je de hele ondergrond hebt gedaan.

Ondergrond voor een kerstdorp

Stap 3

Als uiteindelijk de behanglijm helemaal droog is, en je tevreden bent met het model kan je verder.
Je brengt nu een laag latex, muurverf of witte acrylverf aan, dit zorgt voor een egale kleur. Het is een soort grondverf wat ervoor zorgt dat je hierna makkelijk kleur eroverheen kan schilderen.

Ondergrond voor een kerstdorp

Stap 4

Als de grondlaag droog is kan je het geheel met gekleurde acrylverf gaan schilderen. Hier kan je je creativiteit helemaal los laten gaan. Schilder beekjes, rotsen en gras om zo de natuur na te bootsen. Schilder straten als je ook echt een weggetje door je kerstdorp wilt laten lopen. Op Pinterest staan genoeg leuke ideeën!

Een eventuele stap 5

Je kan er nu voor kiezen om het zo te laten; als je er tevreden mee bent waarom zou je dan verder gaan? Maar mis je nog net wat detail dan kan je verder gaan en dingen toevoegen met hobbylijm.
Lijm het onderdeel goed in wat je wilt detailleren, en strooi of plak er dan nep mos, nep sneeuw of zand op. Het is maar net wat jij wilt met het ondergrond voor een kerstdorp.


En zo maak je nog best wel snel een leuke ondergrond voor een kerstdorp. Natuurlijk kan je het heel anders aanpakken door met net iets ‘professioneler’ spul te werken, zoals foam en schuim wat je uiteindelijk in model snijd. Maar dit is hoe ik mijn ondergrond heb gemaakt.
Wat vind jij van een kerstdorp?
Liefs,
Dinja

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat ^_^

Eén gedachte over “DIY: Ondergrond voor een kerstdorp”

 1. Juudith schreef:

  Super leuk zeg! creatief bezig! ben benieuwd hoe het totaal er uit komt te zien!

Geef een reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.